Нови разговори за приватизацията на CYTA

CYTAСлужителите на телекомуникационния орган на Кипър (CYTA), който е определен за приватизация, остават държавни служители, дори ако техните заплати се плащат от отделен държавен бюджет, съобщи финансовият министър Харис Георгиадис. Дори след приватизационния процес, ако служителите бъдат преместени в други ведомства на публичния сектор, това няма да окаже влияние на заплатите. Проучванията показват, че 1462 длъжности от публичния сектор, подходящи за служители CYTA, остават незаети, от общо 1649 служители на CYTA, и в двата случая те остават държавни служители.

Предложението на правителството е да се създаде телекомуникационна компания с частна практика, но изцяло държавна собственост. До този момент това предложение не е одобрено.

„Тези, които работят за държавата днес, ще работят за държавата и утре и ще получават същите заплати“, каза Георгиадис.

Член на Приватизационната комисия, комисар Константинос Иродоту споделя, че единствената забележка, направена от Европейската комисия е свързана с дефицита на пенсионния фонд. Министърът на финансите обясни, че първата стъпка при тази ситуация ще бъде да се предложи схема за доброволно напускане.

Освен това, той посочи, че превръщането на CYTA в компания с частна практика ще изисква „разширение или подновяване на съществуващия колективен трудов договор, който, според кипърското законодателство, ще бъде задължителен за компанията, независимо от това акциите в чии ръце са“.

И тази компания, добави той, ще има правото да съкращава своите служители, но какво ще се случи с тях, вече не е въпрос на компанията, а на държавата.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*