Н.Анастасиадис: Ако Турция иска да се присъедини към ЕС, тя трябва да спазва европейските принципи

„Ако Турция наистина желае да се присъедини към ЕС, тя трябва да спазва европейските принципи и да зачита европейското право“, каза президентът Никос Анастасиадис.

Говорейки пред репортери на 9-ия Средиземноморски форум за нефт и газ в Никозия, президентът бе запитан за срещата на върха във Варна и отбеляза, че турският президент е настоявал, че кипърските турци винаги трябва да бъдат вземани под внимание по отношение на всяко действие в Източното Средиземноморие. „Първо, искам да отбележа, че заключенията на Европейския съвет бяха предадени на Турция“, каза той, като добави, че публичните изявления на президента на Евро Съвета Доналд Туск и на президента на Европейската комисия Жан Клод Юнкер са много ясни.

Въпреки критиките от страна на европейските правителства за това, което мнозина считат за нарастващ авторитаризъм на Ердоган, лидерите на ЕС оставиха вратата отворена за блокираната от Турция кандидатура за членство в блока, но заявиха, че може само да отстрани пречките пред присъединяването.

„Всички въпроси, които ни безпокоят бяха обсъдени, а знаете, че списъкът е дълъг“, заяви президентът на Европейския съвет Доналд Туск пред репортери след разговорите в черноморския град в България.

„Ако ме питате дали сме постигнали някакви решения или компромиси – отговорът ми е: Не“, добави той. „Нашата позиция е ясна – само напредък по тези въпроси ще ни позволи да подобрим отношенията между ЕС и Турция, включително и процеса на присъединяване“.

Кипърският президент коментира с думите: „Никой не може да отрече, че действията на Турция са насочени към постигането на дългосрочната цел на страната да се превърне в изключителен енергиен център за Европейския съюз от руски източници или от Каспийския басейн или дори, както можем да заключим от последните събития, да контролира доставките на природен газ от Източното Средиземноморие до Европа. Надявам се, че най-накрая Турция ще приеме реалистичния подход за промяна на тактиката и поведението, в съответствие с международното право и европейските стандарти, принципи и ценности, за да постигнем напредък както за ЕС така и за нас. Това ще бъде в полза на всички, включително и на нашия регион“.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*