Кипърско турската страна готова да обсъди намаляване на войските, но искат Турция за гарант

Като последна мярка, кипърските турци искат да бъдат в състояние да призовават Турция да се намесва в случай на повторение на събитията от  1960, но са готови да обсъдят постепенно намаляване на турските окупационни сили в момента на север.

В интервю за турската НТВ, кипърският турски лидер Мустафа Акънджъ каза, че те искат да бъдат в състояние да се обадят на Турция да се намеси, след като всички предпазни мерки са били изчерпани. „Като последно усилие, кипърските турци трябва да използват силата на Турция и да могат да призовават Турция след решение на техния парламент“, каза Акънджъ.

Сигурността и гаранции са трънлив аспект на продължаващите преговори за обединяване на острова. Кипърските турци искат Турция да запази някаква форма на влияние, за да се намеси, докато кипърските гърци искат нулеви войски и нулеви гаранции, като се аргументира, че ЕС може да осигури необходимата защита.

„Невъзможно е за нас да приемем това“, каза Акънджъ. „Европейският съюз не може да гарантира сигурността на кипърските турци. Няма такъв механизъм в ЕС“.

Лидера на кипърските турци каза, че са готови да обсъдят постепенно намаляване на турски войски в продължение на няколко години.

Няма официални данни, но се твърди, че Турция поддържа около 40 000 войници в северната част на острова, въпреки, че някои наблюдатели смятат, че броят е преувеличен. „С разрешаването на кипърския въпрос ще има и намаление на тази бройка, можем да се споразумеем за това“, каза Акънджъ. „Кипърските гърци трябва да са реалисти, защото е невъзможно за кипърските турци да приемат нулеви войски и нулеви гаранции на референдум“. „Ако искаме решение ние сме принудени да намерим формулата“.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*