”Нов Св. Георги е необходим, за да убие чудовището на бюрокрацията” , каза Захария Захариу

Депутати споделиха, че бюрокрацията, а може би и някои лични интереси са пречките да бъде прието решението автомобилите да се задвижват с газ.

Търговската комисия е решила да се обърне към енергийния министър Йоргос Лакотрипис с молба да определи конкретни времеви рамки.

Автомобили с газ трябваше от 2015г. да се движат по пътищата. Гласуването на предложението след това беше изместено за първото тримесечие на тази година, но сега стана ясна, че това е малко вероятно, тъй като отделните министерства си прехвърлят отговорността за издаването на разрешителни.

 „Мисля, че това е подигравка с хората, обявяват се някакви срокове, а след това не се спазват”, коментира Захария Захариу от ДИСИ. Депутатът призна, че той не знае как да бъде победена бюрокрацията.”Нов Св. Георги е необходим, за да убие чудовището на бюрокрацията”, каза той.
Правителството обеща, че автомобилите задвижвани от газ ще бъдат въведени до края на март тази година. Държавата вече е похарчила около 300 000 евро от парите на данъкоплатците, за да бъдат обучени около 250 техници, които в момента не правят нищо. Един от основните проблеми е забавянето в обучението и изпращането на три инспектори, които ще трябва да инспектират газовите колонки на бензиностанциите.
„Инспектората към Министерството на труда искат още три месеца, за обучение на инспекторите след като те бъдат наети”, каза Захариу. Най-добрият сценарий ще бъде готов от три до четири месеца, при условие, че няма възражения повдигнати от министерства и ръководители на отдели. Забавяния има и в отдела по градоустройство, където им трябват поне шест месеца за издаване на разрешение за бензиностанция.

Основната опозиционна партия АКЕЛ заявиха, че шофьорите не трябва да очакват в близко бъдеще да зареждат автомобилите си с газ, защото „по същество нищо не е направено”. Депутат Костас Коста заяви, че комисията е поискала от министерството да ускори процедурите.
„Това ни кара да се замислим, дали не стоят лични интереси зад това забавяне”, каза Коста, който отправи апел към правителството да се заемат с този въпрос и да бъде въведено по-евтино, по-чисто гориво, което може да помогне за намаляване на цената на другите горива.
Георгиос Варнава от ЕДЕК беше също толкова критичен към състоянието на нещата.
„Цели десет месеца за командироване и обучение на трима души за инспекция на газовите колонки на бензиностанциите, това забавяне трябва да крие нещо”,  заяви Варнава.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*