Нов отдел ще отговаря за европейските въпроси

На 6 септември Министерският съвет даде зелена светлина за създаването на ново ведомство – Подминистерство по европейските въпроси. Той трябва да подготви Кипър за председателството на Съвета на Европейския съюз през първата половина на 2026 г.

Правителственият говорител Константинос Летимбиотис коментира новото ведомство.

Създаването на подминистерство беше счетено за необходимо, тъй като председателството на страната на Съвета на ЕС създава допълнителни задължения на политическо ниво в Съвета по общи въпроси, както и пред Европейския парламент. Изисква и подготвителна работа и сътрудничество между различни държавни служби, контакти на политическо ниво с представители на институциите на ЕС.

Според Летимбиотис новият отдел ще упражнява цялостен надзор на подготовката за второто европредседателство, като вземе предвид опита от първото. Да припомним, че Кипър председателства Съвета на ЕС през втората половина на 2012 г.

Агенцията ще отговаря и за координирането на срещите и оформянето на комуникационната стратегия. Ръководителят му ще присъства на заседанията на кабинета на министрите, без да участва във вземането на решения. Мандатът на шефа на заместник-министерството по европейските въпроси ще бъде окончателно определен от президента, но условно е решено той да изтича на 31 юли 2026 г.

 

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*