Завръщането на религиозни обекти в процес на обсъждане

Завръщането на места за поклонение са в процес на обсъждане между църковната администрация на РКипър и Evkaf.

Днес кипърските медии обявиха, че е постигнато споразумение между двете страни, според което, след уреждане на кипърския проблем, всички религиозни паметници на Църквата в северната част да бъдат възстановени под нейно управление и обратно – всички мюсюлмански паметници на юг да бъдат върнати на Evkaf.

Що се отнася до връщането на земя и имущество, собственост на църкви, манастири и джамии от всяка страна на разделителната линия, дискусиите все още са в ход и все още не е постигнато споразумение.

През септември предстои среща на религиозните лидери на двете християнската и мюсюлманска общности с Никос Анастасиадис и Мустафа Аканджъ.OLYMPUS DIGITAL CAMERAКато част от поредицата от мерки за изграждане на доверие, през април президентът Анастасиадис обяви, че кипърската гръцка страна е готова да предаде управлението на някои мюсюлмански религиозни обекти в контролираните от кипърското правителство зони към Evkaf.

В окупираните територии десетки църкви и манастири, свети места за християните, са в окаяно състояние и имат нужда от възстановяване и ремонт. А християните в Републиката се надяват, че един ден те отново ще върнат предишния си блясък и отново ще станат средища на християнската вяра на острова.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*