Нов законопроект: Корумпирани фирми няма да участват в търгове

Кипърският Кабинет одобри законопроект, забраняващ фирми подкупвали длъжностни лица да участват в търгове

Кабинетът одобри внесения от Правителството законопроект, който забранява на фирми, които са подкупвали длъжности лица, да участват в нови търгове. Законодателният проект трябва да бъде внесен в Парламента.
Законопроектът предвижда създаване на централен орган, който ще има последната дума за създаването на черен списък на фирми. Но все още не е ясно кой ще ръководи този орган. Според кмета на Пафос Федон Федонос, който подкрепя този законопроект,  всички подробни детайли от дейността на този централен орган ще бъдат подробно описани в съпътстващите наредби, след като Законът бъде приет. При първоначалното си изготвяне, законопроектът предвиждаше, че последната дума за това коя компания е включена в търговете за обществени поръчки, следва да се носи от Централна комисия с председател, който е отговорен за мониторинга на договорите за обществени поръчки.
При сегашната постановка, независими длъжностни лица, като главния прокурор или главния одитор ще участват в заседанията на Централния комитет. В интервю за медиите Федонос каза, че основната точка на раздора е дали тялото, което ще има последната дума за черния списък на фирмите ще бъде централен орган, или местните власти, като например общините.
„Най-новият вариант, който чух, е да има централен орган, назначен от и пряко подчинен на президента, с други думи, политически назначения, което не е добре”, каза Федонас.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*