Ново законодателство ще модернизира фирменото право

Законопроект за модернизиране на фирменото право, ще бъде представен на Камарата до края на този месец, заяви вчера, министърът на търговията и енергетиката Йоргос Лакотрипис.

Министърът говори по време на годишното общо събрание на Кипърската  агенция за насърчаване на инвестициите (CIPA). Законопроектът е част от широкообхватни усилия за намиране на начини за привличане на чуждестранни инвестиции.

Йоргос Лакотрипис също каза, че регистърът на компаниите ще бъде напълно дигитализиран до края на март следващата година. Вече, каза той, досиетата на 138 000 активни фирми са достъпни онлайн.

Между април и октомври тази година фирмените регистрации са се увеличили с 20 на сто, каза министърът

“Инвестиционни възможности възникват за повечето сектори на икономиката днес “, каза той, като се позова на сектора на въглеводороди и туризъм като най-атрактивни.

За да помогне на процесът да продължи, Лакотрипис каза, че Кипър е осигурил 952 милиона евро от структурното финансиране от ЕС за периода от 2014 г. до 2020 г., голяма част от които ще бъдат предоставени за програми и проекти в подкрепа на предприемачеството.

“Привличането на чуждестранни инвестиции е основен стълб на политиката за развитие на правителството,” каза той. “Днес, повече от всякога, е необходимо да се засилят усилията на Кипър, за да станестраната наистина привлекателна за чуждестранните инвеститори.”

“Въпреки че икономиката е на прав път, има още много неща, които трябва да се направят. Подобряване на бизнес климата е еднопосочна улица и ние нямаме друг избор, освен да се пристъпи към стратегически реформи и подобрения, ” каза директорът на CIPA Христодулос Ангастиниотис . “Имаме нужда от опростяване на процедурите, прозрачност, бързина и постоянна подкрепа за чуждестранните инвеститори, за да оцелеят в международната среда.”

Констатациите на доклада “Doing Business 2015” на Световната банка потвърдиха необходимостта да се вземат и прилагат драстични мерки, добави той.

СМ

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*