Новият крал


Днес във Великобритания се очаква грандиозна церемония по коронацията на крал Чарлз III


Той седна на трона след кончината на неговата майка Елизабет II. Преди това той носи титлата принц на Уелс по-дълго от който и да е друг принц в историята – близо 70 г. Така след десетилетия като наследник на кралицата, Чарлз III ще управлява.

Церемонията е с дрескод, който не включва показване на тиари и корони, но държавни глави и кралски особи, облечени в традиционни дрехи, ще изпълнят Уестминстърското абатство.

От публично оповестените имена знаем, че на коронацията присъстват представителите на европейските монархии, кралските семейства на Бутан, Йордания, Тонга, Тайланд, както и такива от императорския дом на Япония.

Млади и стари, от Великобритания и от целия свят, десетки хиляди хора се събраха в центъра на Лондон в събота, 6 май 2023, привлечени от очарованието на това, което според тях е шансът да станат свидетели на важен момент от историята.

От ранните часове хора, облечени в червено, бяло и синьо и стиснали английски знамена, се наредиха по улиците, за да наблюдават коронясването на крал Чарлз, първата  коронация  във Великобритания от 70 години насам, която ще бъде белязана от огромна помпозност и пищност.

Чарлз, който чакаше най-дълго за трона от всеки британски монарх, не е толкова популярен като майка си, кралица Елизабет, и неговата  коронация  едва ли ще привлече милионите, които се тълпяха по улиците, за да гледат коронясването й през 1953 г.

Но проучванията показват, че обществеността като цяло одобрява Чарлз като крал и мнозинството все още подкрепя монархията, въпреки че по-младите хора са много по-малко заинтересовани.

 

 

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*