Нова турска провокация: Корабът „Барбарос“ отново плува между Ларнака и Лимасол

„В ход е поредната турска провокация, която надхвърля всички предишни!“, казва Петрос Теохаридис за в-к Филелефтерос днес.

Става въпрос отново за кораба „Барбарос, който изследва сеизмичната дейност в района, който започва от окупираната територия Амохосту.

Турция очевидно е обезпокоена от добре развиващата се процедура по усвояване на петролното находище и от сключеното споразумение между Кипър и Египет за общо експлоатиране на тези находища.

Внезапно Турция отмени всички действащи ангажименти, включващи водите между Турция и окупираните територии и изпрати кораба сеизмограф в зоната между Амохосту, Ларнака и Лимасол.

Турция е очевидно разтревожена от неуспешния си опит да предотврати сключването на споразумението между Кипър и Египет за общо използване на находищата, което означава, че Египет за пореден път припознава границите на Република Кипър, в рамките на които Турция се опитва да внесе съмнения. Тази нова провокация се осъществява от няколко дни, преди новата среща на президента Анастасиадис с Ероглу, в период и район, където се осъществява в момента засилена военна дейност и движение на военни кораби, заради атаките срещу Ирак и Сирия.

 grafikooo (1)

един коментар

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*