Медицинските сестри заплашват със стачка за неопределена време

Членове на съюза на медицинските сестри PASYNO, които в понеделник спряха работа за 12 часа, не изключват възможността стачката да продължи за неопределено време. Здравният министър Джордж Памборидис коментира ситуацията в Twitter, с думите, че „стачката е в най-неподходящото време и е изнудваческа”.

11e96-nosokomeio-strikeСестрите  протестират срещу недостига на персонал в болниците, липсата на информация относно плановете на правителството болниците да станат автономни. В допълнение медицинските сестри искат размразяването на надбавките за опасен труд и откриването на повече от 200 работни места за медицински сестри.

Поради стачката, всички планирани операции в държавните болници в Пафос, Лимасол и Паралимни бяха отменени, тъй като по-голямата част от техните медицински сестри са членове на PASYNO. Редица операции бяха отменени и в държавните болници в Никозия и Ларнака.
Ръководителят на PASYNO Панайотис Георгиу заяви, че тези техни искания са от много години и че медицинските сестри в болниците не издържат на натоварването.004

Членовете на Съюза се събраха сутринта пред парламента в Никозия с документ, съдържащ исканията им. От там те се отправиха към здравното министерство, където връчиха исканията си и на здравния министър. След това се отправиха и към финансовото министерство.
Говорителят на PASYNO, Теодорос Петелис, заяви пред медиите, че днес ще се реши дали ще бъдат предприети допълнителни мерки.
Поради стачката, „екипи за сигурност” ще посещават неотложните случаи. В същото време, Europa Donna Cyprus изрази своите опасения по отношение на анулирането на планирани операции за биопсии на жените, диагностицирани с рак на гърдата. „Тези операции трябва да се извършват в рамките на определен срок и закъсненията може да повлияят на развитието на заболяването”. Организацията иска на анулираните операции да бъдат насрочени нови дати или пациентите да бъдат насочени към частните болници и клиники. Те призоваха всички жени, чиито операции са анулирани поради стачка на PASYNO, да се свържат с техните офиси във всички градове.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*