Нова година, нов късмет

Изпратихме 2023-та с надеждата, че Новата 2024-та ще е по-добра, по-мирна, по-благосклонна към милионите бедстващи и гладуващи по света. Съвсем традиционно, с обилни трапези, шумни компании и хиляди снимки в социалните мрежи, откъдето ни гледаха усмихнати и щастливи лица.

В първия ден на Новата 2024-та си казах, „днес без компютър“! Но днес ми се иска да си кажем няколко думи за старата и да отправя пожелания за Новата към хилядите българи по света…

Каква беше 2023-та за българите в Кипър?

Днес това се питам, сядайки пред лаптопа си и ми се иска да изредя няколко съществени неща.

Независимо, че много сънародници избраха да се върнат по родните си места, българските училища на острова продължават своята просветителска дейност, с която се гордеем. През изминалата година някои от нашите завършващи дечица прекрачиха прага на висши учебни заведения и продължиха образованието си. Пожелаваме им успех! Успех и за техните учители, които не жалят труд и време, за да развиват и съхранят тези островчета на българщината в Кипър! Благодарим ви!

Месец май 2023-та беше наситен с различни прояви на българските организации на острова. Имахме две официални посещения от България – на вицепремиера Илияна Йотова и на директора на Агенцията за българите в чужбина – г-жа Райна Манджукова. Поставиха се основите на една дългогодишна мечта на българите в Кипър – възможност за построяването на български храм, който да събира българската православна общност в Кипър.

 

 

 

 

Незабравими бяха проявите на българските фолклорни формации на острова. Благодарим ви, българи! Гордеем се с вас!

През октомври се проведе поредица от Информационни дни за българите на острова, нещо така необходимо и полезно за общността ни. Емануела Симард, ръководител на службата по трудовите въпроси към посолството ни, екип от български и кипърски експерти бяха на разположение на питащите. Вярваме, че през Новата година ще успеем да разширим формата и ще стигнем до всички нуждаещи се от експертна помощ.

През ноември екипът на БГ Фактор удостои актрисата Моника Мелеки с отличието „Българка на годината“ за 2023-та. Обещахме си да възродим традицията и да продължим да отличаваме всяка година изтъкнати хора от общността ни.

Тук искам да благодаря и на „Арена Кипър“, които ни срещнаха с имените български актьори, очаквайки и през Новата година да ни радват с прекрасни събития.

Със сигурност съм пропуснала нещо важно, но зная, че ще ми простите. Както казваме българите, от ЕГН-то ще да е 😊!

Честита Нова година, скъпи читатели!

Нека новата година донесе на всички повече поводи за радост и добри новини.

Благодарим за доверието и за Много години!

Ева Иванова

 

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*