Незабавна помощ за пострадалите от пожарите

Кабинетът одобри в сряда 2,8 милиона евро помощ за подпомагане на фермерите, засегнати от неотдавнашните пожари в областите Лимасол, Пафос и Никозия.

Министърът на земеделието Мария Панайоту каза пред репортери след заседанието на кабинета, че целта на компенсациите е да се гарантира жизнеспособността на фермерите и животновъдите, които са загубили цялата или част от селскостопанската си продукция и инфраструктура.

Беше решено да се извърши незабавно плащане на бенефициентите, което представлява 30% аванс върху общата финансова помощ, за която всеки бенефициент отговаря на условията.

Междувременно министърът на вътрешните работи Константинос Йоану каза, че са предоставени още 700 000 евро финансова помощ за плащане на други, засегнати от пожарите, включително 23 жилищни имота, соларна ферма, автокъща, два селскостопански склада и църква.

Той каза, че ще се приемат заявления до 26 юни.

Помощта е насочена към фермери, засегнати от пожарите, които избухнаха на 31 май в община Ипсонас в Лимасол, на 11 юни в райони на област Пафос и на 15 юни във Фармакас, Никозия.

Пафос беше най-тежко засегнат от неотдавнашните горски пожари, където огънят се запали близо до Полеми и се разпространи в околните общности, което доведе до евакуацията на пет села. Пожарите опустошиха над 30 квадратни километра земеделска земя и убиха около 120 животни.