Бойци от ислямска държава, използват Кипър, за да стигнат до Сирия – Daily Mirror

Британски ISIS (Islamic State of Iraq and Syria) симпатизанти летят до Ларнака и преминават през окупираната от Турция северна част на острова, от където те нелегално достигат Сирия, за да се присъединят към организацията, съобщи Daily Mirror в понеделник.

Цитирайки неназовани източници, вестникът твърди, че ISIS бойци с британски паспорти пътуват до Кипър с нискотарифни полети, след това преминават в северната окупирана част на острова, където плащат на неизвестна личност, наричана „туристическият агент на ISIS” 1,200 евро за нощно преминаване с лодка до крайбрежието на Сирия.

Daily Mirror съобщава, че симпатизантите, представяйки се за туристи, преминават на север, където те се свързват с „туристическият агент”  чрез текстово съобщение, за да избегнат властите.
След това той организира настаняването им в хотел, таксиметрови услуги, и по-нататъшното им пътуване по море до Сирия.
Вестникът цитира неназован източник, който каза, че това се случва от „най-малко една година”.
„Трудно е да се назоват цифри, но бих казал, че много, десетки хора от Великобритания са използвали този маршрут, за да стигнат до халифата и да се присъединят към  SIS,” казва източникът.

„Това е доста проста истина. Това е бизнес и за сделките се плаща винаги в брой. Всички знаят какво се случва. Но никой не иска да говори за това”.
Друг източник, цитиран от вестника, казва, че човек от Фамагуста, превозва „три или четири британски джихадисти”. „Обикновено, те летят отделно от различни британски летища”, казва той.
„Таксата за преминаване е около 1200 евро за всеки човек – в брой”.
Незаконният трафик, според Mirror, тръгва от „старо рибарско пристанище Богаз”.
“Когато те пристигат през нощта в селището, джихадистите бързо се качват в лодките, така че да са извън полезрението възможно най-скоро”, казва неназованият източник цитиран от Daily Mirror.
„Има една омерта (код на мълчанието) на това място. Никой никога не говори за това, което се случва. Ти просто не се забъркваш с тези хора”.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*