Недялчо Данчев е новият посланик на РБългария в Кипър

Недялчо Данчев е завършил специалност “Международни отношения” в Киевския университет. Постъпва на работа в МВнР през 1984 г. Бил е на задгранична работа като трети и втори секретар в посолството в Кувейт, първи секретар в посолството в Киев, консул в генералното консулство в Чикаго, извънреден и пълномощен посланик на България в Република Косово, пълномощен министър и заместник-ръководител на мисията в Хага.

Роден е 1962 година, семеен.

Пристигнахте в началото на март и вече имате впечатления за острова и българската общност тук. Какви са те?

Впечатленията ми от Кипър се потвърдиха, тъй като това не е първото ми посещение тук. Прекрасна държава с чудесни и дружелюбни хора. Радвам се, че нашите съграждани хармонично се вливат в кипърското многонационално общество, като успешно поддържат своите корени, език и култура.

Вие бяхте първият посланик, който връчи акредитивните си писма на новоизбрания президент на Кипър – Никос Христодулидис. За какво си говорихте с президента след официалната церемония?

Няма да Ви учудя ако кажа, с президента Христодулидис разговаряхме най-вече за прекрасните двустранни отношения между България и Кипър, дълбоките многовековни връзки на нашите народи и перспективите за тяхното по-нататъшно развитие.

Кои ще са приоритетите Ви като посланик на Република България в Кипър?

Част от отговора на този въпрос се съдържа и в предишния ми отговор. Има широки хоризонти за взаимноизгодно сътрудничество, както в рамките на ЕС, така и в двустранните отношения – във външната политика, икономика, търговия и туризъм, енергетика и, разбира се, култура, образование и междуличностни връзки.

Традиционно, България и Република Кипър имат отлични дипломатически, културни и търговско икономически връзки повече от половин век. През годините се работи много в тази посока. Вие върху какво ще съсредоточите работата си?

В Кипър има сериозна българска диаспора. Имаме стари заселници в лицето на смесените студентски бракове още през 70-те, но има и голяма мигрантска диаспора от 2007-ма насам. Налице са десетина български организации и още толкова български училища, като в някои градове са по две.

Успяхте ли вече да се запознаете с повечето от тях и какви са първите впечатления?

Въпреки краткото време тук, със задоволство установих, че българите в Кипър са активни в стремежа си да съхранят своите език и култура, за което спомагат българските организации и училища. Със задоволство ще отбележа, че това мое впечатление бе напълно потвърдено от визитата на Вицепрезидента Илияна Йотова, основна цел на която бе срещата с българската общност в Кипър. Госпожа Йотова оцени високо работата на дружествата и училищата и ще продължи да оказва съдействие за осъществяване на тяхната дейност.

Ще разчитате ли на помощта и подкрепата им в работата си? (съвместни събития, избори и т.н)

Естествено, както и досега.

Консулски отдел към посолството ни непрекъснато е обект на много критики от сънародниците ни. От години хората ни се жалват от краткото време за работа с гражданите, лошите условия, липсата от възможност за предварително записване, а не рядко и от грубо отношение от страна на служителите. Как бихте подобрили работата в този много натоварен отдел?

Преди всичко искам да Ви уверя, че в консулската служба на посолството работят висококвалифицирани специалисти с дълбоки знания и опит в тази сфера. Тяхната работа се оценява по обективни критерии, като оценките са много добри.

Приемното време на консулската служба е само част от работното време на служителите, което, както знаете, се регламентира от българското законодателство.

Заедно с колегите възнамеряваме да въведем възможност за предварително записване за прием, с тестови период, което да покаже ефективността на тази мярка. Разбира се, нашите сънародници ще бъдат своевременно информирани.

Преди години имаше една страхотна инициатива на Ваш предшественик под името „Изнесено посолство“. В предварително обявен ден, служители на посолството и консулска служба правеха открити срещи с българите по градове. Със сигурност има нужда от такива срещи, с включването и на трудовото ни аташе. Бихте ли я продължили?

Ще обсъдя този въпрос с колегите и аташето по трудови въпроси, чието седалище е в Атина. Идеята не е нова, на други места в света също се правят „изнесени дни“.

На път е да се осъществи една дълго мечтана инициатива – български храм в Република Кипър. България ще участва в този проект със сто хиляди евро. Но те не са достатъчни. Как ще се финансира този проект?

Ще Ви поправя, на този етап нашата държава участва във финансирането със 100000 лева, като посолството полага усилия за увеличаване на сумата. Работата по построяването на храма продължава, създадени са Управителен и Контролен съвети, очакваме тяхната регистрация и откриване на банкова сметка. Разбира се, освен финансиране от България, много ще разчитаме на помощта на нашите сънародници тук, обсъждаме различни инициативи и форми за набиране на средства.

Години наред, освен за църква, мечтаем и за едно място за българско гробище тук, независимо къде. Държавните погребения, които до момента се извършват на острова са със седем годишен срок и от прежде погребания на практика не остава нито следа. Бихте ли се ангажирали с една такава кауза?

Честно казано, не съм запознат с въпроса, ще извърша, съвместно с моите колеги, необходимото проучване, за резултатите от което ще Ви информираме.

В годините, като диаспора помним всеки посланик с нещо конкретно. Вие с какво искате да бъдете запомнен?

С добро.

Вашето пожелание към българите в Кипър!

Да бъдат достойни членове на кипърското общество, като продължат да помнят и поддържат българския дух, език и култура.

 

 

 

 

 

 

 

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*