Кипър: Пожарникарите поискаха помощ от други държави

Вчера по обяд/6,8,23, в района на село Аласа пожарът се запали отново, за пети пореден път през изтеклата седмица.

Пожарните служби продължиха да обхождат гората, където пожарът беше потушен едва в събота. Въпреки това, когато новия пожар започна да се разпространява следствие силния вятър, властите и пожарникарите осъзнаха, че ресурсите им няма да стигнат, за да потушат огъня.

 

Екип от Йордания със своя екипировка вече е на острова. Те разполагат с най-мощния тип противопожарни хеликоптери – MI 26. Тази машина е в състояние да носи до 15 тона вода.

Въпреки че всички професионални екипи и 10 самолета и хеликоптера са изпратени на място, огънят продължава да се разпространява. Селата Апеш, Парамита, Спитали, Гераса, Апшу и Матиколони бяха в опасност.

Правителството поиска помощта на Европейския център за спешно реагиране, а външният министър Константинос Комбос се свърза с властите на Израел, Ливан, Египет и Гърция с молба за изпращане на помощ за гасене.

Още в неделя пристигна пожарна от Гърция, в понеделник се очаква помощ от Израел, както и пожарен самолет от Ливан.

В гасенето на огъня участват пожарна, горско стопанство, общински служби, гражданска защита, армия и много доброволци. През деня министърът на земеделието Петрос Ксенофонтос, председателят на парламента Анита Димитриу, министърът на правосъдието Анна Прокопиу и началникът на кипърската армия пристигнаха в Центъра за контрол на службите.

Вечерта активната зона на пожара беше разделена на два отделни участъка, което ще улесни по-нататъшната борба с огъня. През нощта се работи по изграждане на мрежа от тръби и маркучи за гасене на труднодостъпни места в  гората.

В неделя късно вечерта се проведе евакуация на населението от селата Апшу, Матиколони и Апеш. Две животновъдни ферми изгоряха в Парамит, но собствениците успяха да приберат животните на безопасно място.

През изминалата седмица, освен в квартал Аласа, пожар бушува и в село Аргака в Пафос. Огънят е унищожил 3,5 кв. км гора.

Най-големият пожар в историята на Кипър възникна през 2021 г., малко на изток от пожара в Алас – в село Аракапас. Тогава изгоряха 55 квадратни километра гора, а виновникът за пожара беше осъден на осем години затвор.

Екстремната гореща вълна, която счупи рекордите за най-дълга продължителност този юли, най-накрая отшумя. Но не без последствия. На острова избухнаха много пожари, довели до сериозни загуби в горския фонд.

Идващата седмица се очаква температурите да стигнат нормалните стойности за сезона.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*