На днешния ден през 1014 година умира българският цар Самуил

На 6 октомври 2014 г. се навършват 1000 години от смъртта на цар Самуил, покосен от инфаркт при вида на ослепените български войници, и от битката при Ключ (29 юли 1014 г.).

Датата е повод за нов прочит на тези почти 50 години период на военни сблъсъци между Византия и България, показали силата на българската държавна традиция и географския ареал на Средновековна България, посочват от правителствената информационна служба.

Годишнината е подходящ повод за отбелязване и на Охридската архиепископия – последен духовен център на българската нация през време на османското владичество.

С отбелязването на тази годишнина народът ни отдава своята почит към един от най-забележителните ни средновековни владетели, посветил живота и управлението си на отстояването на свободата и независимостта на България, се отбелязва в съобщението.

В националната програма по повод отбелязването на 1000 години от смъртта на българския цар Самуил (997-1014 г.), ще участва днес и президентът Росен Плевнелиев, съобщиха от прессекретариата му.

Държавният глава ще се поклони и ще положи венец пред тленните останки на цар Самуил в Музея на византийската култура в Солун. Той ще разгледа експозицията на музея, където е изложена плащеницата на средновековния български владетел.

По-късно през деня в София президентът ще присъства на тържественото освещаване и на полагането на основния камък на паметника на цар Самуил, който ще бъде поставен край храма “Света София”. Водосветът ще отслужи протосингелът на Софийската митрополия отец Ангел Ангелов.

Вечерта ще присъства на заупокойната молитва в памет на средновековния български владетел в  катедралния храм “Свети Александър Невски”. Патриарх Неофит ще отправи молитва за упокоение душата на приснопаметния български средновековен владетел по време на заупокойната служба, съобщиха от Светия синод.

На 9 октомври държавният глава ще участва в заключителните събития в рамките на Националната програма за отбелязване на 1000-годишнината  от смъртта на цар Самуил. В 18 ч. на територията на Националния парк-музей “Самуилова крепост” край село Ключ ще се проведе историческият спектакъл “Неослепена памет”, а в 19 ч. – Плевнелиев ще участва в тържествената заря-проверка. Държавният глава ще приеме почетния строй на представителни части на Българската армия и ще произнесе слово, посветено на делото на цар Самуил. На церемонията ще присъстват министър-председателят Георги Близнашки и патриарх Неофит.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*