На вниманието на пътуващите за Кипър – експресен тест на летището при пристигането им

Въвеждането на цифровия сертификат COVID на ЕС от 1 юли, въпреки че ще улесни движението в страните от общността, няма да е причина за отслабване на контрола на кипърските летища. Пътниците, пристигащи в Кипър, ще бъдат тествани на място за сметка на държавата.

На презентацията на GreenPass министърът на транспорта Янис Карусос заяви, че при пристигането си в Кипър пътниците вече ще трябва да се явят на експресен тест.

Новата мярка е свързана с щама Delta и разпространението му в световен мащаб. Министерството на транспорта, съвместно с Министерството на здравеопазването, предложи „всеки, който пътува до Кипър, особено от страни от червената категория, в допълнение към всички други изисквания, да се подложи на бързо тестване за антиген“. Това ще помогне бързо да се идентифицират носителите на вируса, които вече са в терминала на летището, без да се очакват резултатите от PCR тестването.

Ваксинираните и възстановени пътници ще бъдат изключени от задължителни бързи тестове, но може също да бъдат помолени да преминат произволни тестове за сметка на държавата.

Припомняме, че пътуващите от страните от червената група, ако не са ваксинирани, днес трябва да предоставят отрицателен резултат от PCR теста при отпътуване и да направят такъв при пристигане, а след това да преминат към самоизолация, докато се получи резултатът.

Как да получите GreenPass

Отсега нататък пътуванията в рамките на Европейския съюз ще се извършват с европейския сертификат за цифров COVID (накратко EUDCC), известен също като GreenPass.

На държавите е даден шестседмичен преходен период, през който те трябва да приложат изцяло GreenPass, ако още не са го направили. Жителите на Европейския съюз, които планират пътуване, могат да получат сертификат на хартиен или електронен носител.

В Кипър „зеленият сертификат“ беше представен на 30 юни  от  министъра на транспорта Янис Каросус и ръководителя на Министерството на научните изследвания, иновациите и политиката в областта на цифровите технологии Кириакос Кокинос, който припомни, че GreenPass е цифрово доказателство, че собственикът му е бил ваксиниран, болен или е направил тест.

Как да получа цифров сертификат COVID?

За да направите това, трябва да посетите портала https://www.eudcc.gov.cy/ и да изпълните четири прости стъпки. Цялата процедура отнема няколко минути.

Трябва да изберете кой сертификат ви е необходим:

– за ваксинация с една или две дози,

– за отрицателен резултат от експресни или PCR тестове през последните седем дни,

– за възстановяване.

Изберете вида на документа, който сте предоставили при регистрация за ваксинацията или теста, и въведете неговия номер, както и датата си на раждане. Системата търси вашите данни в базата данни на Министерството на здравеопазването.

 

  1. Въведете еднократната парола, която е получена на вашия телефонен номер.

 

  1. Сертификатът може да бъде получен в PDF формат и отпечатан на две страници, изпратен по имейл или съхранен на вашия мобилен телефон в приложението Wallet. Последната опция все още не е налична, тъй като властите водят преговори с Google и Apple, но обещават да разрешат този проблем в следващите няколко дни.

Ако порталът показва съобщение, че сертификатът ви не е намерен, проверете дали въведените данни са правилни.

Сертификатът има QR код, който гарантира неговата автентичност и се сканира по време на проверката. Информацията в документа е на гръцки и английски. Издаването на сертификата е безплатно. Когато проверявате GreenPass на границата, ще бъдете помолени за документ за самоличност. Ако сертификатът е невалиден, тогава на терминала за проверка ще се появи червен сигнал и обяснение.

Сертификатът е разработен при пълно зачитане на личните данни. В случай, че изпитвате затруднения при самостоятелното получаване на сертификат, трябва да посетите центрове за обслужване на граждани, където те ще ви помогнат. За всички въпроси можете да се обадите на 1474 или +357 22 285757 (за обаждания от чужбина или обаждания от чужд номер).

Имейл за въпроси… Ако трябва да коригирате грешка в личните си данни, обадете се на +357 24 815555 или 80002000.

Деца и юноши на възраст под 14 години се нуждаят от съгласието на родителите, за да получат GreenPass.

Колко време е валиден GreenPass?

В Кипър ваксинационният сертификат е валиден за 1 година, сертификатът за възстановяване – 180 дни от момента на първия положителен PCR тест (т.е. от момента на потвърждаване на инфекцията), отрицателен резултат от PCR теста – 72 часа и отрицателен експресен тест – 48 часа (някои страни може да не приемат резултата от бързия тест за пътуване, можете да го проверите тук).

Въпреки това, условията за валидност на сертификата (видове допустими ваксинации, период след втората доза ваксинация и др.) всяка държава от ЕС определя самостоятелно.

Например в Кипър само тези, които са били ваксинирани с ваксини, одобрени от Европейската агенция по лекарствата (Janssen / Johnson & Johnson, Vaxzervia Vaccine / AstraZeneca, Comirnaty / Pfizer-BioNTech, Moderna), могат да получат сертификат за ваксинация.

Резултатите от самотестване за коронавирус няма да бъдат приети. Притежателите на сертификати няма да бъдат задължени да преминат задължителни тестове или да останат в карантина, когато пътуват в рамките на ЕС.

Транспортният министър Янис Карусос заяви, че сертификатът е общоевропейски инструмент за улесняване на пътуванията и граничния контрол.

От 13 август, когато преходният период приключи, всички пътуващи с GreenPass ще могат да се придвижват из ЕС без ограничения, а тези, които нямат такъв, ще трябва да преминат през процедурата за контрол, която е в сила в момента (тестване, карантина). Министърът също така отбеляза, че всички, които пристигат от страните от червената категория, сега също ще трябва да се явят на експресен тест, пристигайки на едно от летищата в Кипър.

 

 

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*