Кипър премести едновременно девет държави в категория „Зелено“

В това число е и България

Министерството на здравеопазването на 21 юни актуализира списъка на държавите, чиито жители могат да посещават Кипър.

Промените влизат в сила от утре, 24 юни 2021.

Зелените и оранжевите категории бяха значително разширени за сметка на страните от Европейския съюз и ЕИП.

Три държави бяха добавени към червената категория.

Зелена категория

Държави от ЕС: Австрия, България, Унгария, Германия, Италия, Малта, Полша, Румъния, Словакия, Финландия, Чехия.

Страни от Шенген: Исландия, Норвегия.

Трети държави: Австралия, Израел, Нова Зеландия, Саудитска Арабия, Сингапур, Южна Корея.

Не се изисква тест или самоизолация от пътниците, пристигащи от тези страни.

**

Оранжева категория

Държави от ЕС: Белгия, Гърция, Дания, Ирландия, Латвия, Литва, Люксембург, Португалия, Словения, Франция, Хърватия, Швеция, Естония.

Трети държави: Китай (включително Хонконг и Макао), Великобритания, САЩ, Япония.

Пътниците от тези страни трябва да имат PCR тест, валиден 72 часа преди пътуването за Кипър.

Следните категории пътници могат да направят тест при пристигане в Кипър:

– граждани на Кипър и членове на техните семейства;

– жители на страната;

– дипломатически работници;

– жители на страни, в които не се извършва PCR тестване.

В този случай те заплащат теста сами. След като бъдат тествани, те трябва да преминат в самоизолация, докато се получи резултат.

**

Червена категория

Държави от ЕС : Испания, Холандия.

Малки държави: Андора, Ватикан, Монако, Сан Марино.

Страни от Шенген : Лихтенщайн, Швейцария.

Трети държави: Албания, Армения, Бахрейн, Беларус, Грузия, Египет, Йордания, Канада, Катар, Кувейт, Ливан, ОАЕ, Русия, Руанда, Северна Македония, Сърбия, Тайланд, Тайван, Украйна.

Пътниците от тези страни трябва да представят отрицателен резултат от теста, валиден за 72 часа при отпътуване и да бъдат тествани за своя сметка при пристигане, а след това да преминат към самоизолация до получаване на резултата от теста.

Гражданите и жителите на Кипър, както и представители на дипломатическия корпус, могат да направят тест само при пристигането си в Кипър, но в този случай те трябва да останат в самоизолация в продължение на три дни, след което могат да направят отново PCR тест. Ако резултатът е отрицателен, той трябва да бъде изпратен на, след което можете да завършите самоизолация.monada@mphs.moh.gov.cy

**

Категория сиво

Всички останали държави по света.

Пътниците от тези страни могат да влязат в Кипър само ако:

– Граждани на Република Кипър и членове на техните семейства;

– граждани на ЕС, ЕИП и Швейцария;

– законно пребиваващи в Република Кипър;

– служители на дипломатически мисии;

– лица, получили специално разрешение от правителството.

Те трябва да направят PCR тест максимум 72 часа преди отпътуване за Кипър. Всички представители на горните категории, с изключение на гражданите на ЕС, ЕИП и Швейцария, могат да направят теста за своя сметка на острова при пристигане. Пристигайки в Кипър, те трябва да преминат в самоизолация за 7 дни (след което тестът се прави отново) или за 14 дни (и да оставнат в  самоизолация без тест, при условие че няма симптоми).

Всички пристигащи на острова трябва да попълнят CyprusFlightPass в рамките на 48 часа преди полета за Република Кипър (както директни, така и свързващи полети).

Правила за ваксинирани пътници

Ако туристът, независимо от гражданството и страната на отпътуване, може да представи удостоверение за ваксинация, издадено от една от изброените по-долу държави, тогава той е освободен от всички ограничения (т.е. от необходимостта да представи PCR тестове, да се самоизолира, да получи специално правителствено разрешение, да прави тест на летището).

Уточнява се, че е необходимо да са поставени и двете дози на една от ваксините, сертифицирани от Европейската агенция по лекарствата (Pfizer / BioNTech, AstraZeneca, Moderna, Johnson & Johnson), и двете дози ваксина Sputnik-V или двете дози от Sinopharm ваксина. Ако сте ваксинирани с една доза на Johnson & Johnson, е необходимо да са изминали 14 дни от инжектирането.

Сертификатът за ваксинация трябва да бъде издаден в ЕС, ЕИП, Швейцария, Израел, Великобритания, Русия, ОАЕ, Саудитска Арабия, Украйна, Йордания, Ливан, Египет, Беларус, Сърбия, Катар, Бахрейн, САЩ, Армения, Грузия, Канада или Кувейт … Всички пътуващи, независимо от наличността на ваксинацията, трябва да попълнят CyprusFlightPass в рамките на два дни след заминаването.

Ако пътниците са били ваксинирани в други страни, те също могат да летят до Кипър от която и да е държава, но първо трябва да попълнят специален формуляр на www.cyprusflightpass.gov.cy/en/fly-request  и да получат CyprusFlughtPass.

снимка: PIO

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*