Народните представители гласуваха законопроект за финансиране на партиите

След месеци на дискусии, Парламента в четвъртък най-накрая прие нов Закон за политическите партии, което претендира да засили прозрачността при финансирането на партиите.

Съгласно измененото законодателство, партиите трябва от сега да предоставят своите отчети на главния одит. Анонимни вноски са забранени.
Частни и юридически лица могат да правят вноски в размер до € 50,000. Разписка трябва да се издава за всеки приход и партиите трябва да поддържат регистри на информация за всеки дарител- име и ID номер, или номер на регистрация ако е фирма. С изключение на младежките организации, вноски от публично-правни субекти са забранени. До 31 март всяка година партиите трябва да публикуват на своите интернет страници, успоредно и в Регистъра за политическите партии – списък на лицата, които са дарили сума над € 500. Ще бъдат предвидени глоби за неспазване.

Двете големи партии добавят клауза, при която, партиите, за да получат държавна субсидия трябва да са събрали 3 на сто от гласовете в последните парламентарни избори.

Неизбежно, по-малките партии обвиниха ДИСИ и АКЕЛ. Предложението на АКЕЛ и ДИСИ за вдигането на избирателния праг от 2 на сто до 3,6 на сто от гласовете ще бъде на дневен ред следващата седмица.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*