Над 12% от населението на Кипър страда от диабет

Над 12 процента от населението на Кипър има диабет, каза министърът на здравеопазването Попи Канари във вторник, Световния ден за борба с диабета.

Подобно на останалата част от света, добави тя, Кипър се бори с бързо нарастване на диабета, който сега е основен проблем за общественото здраве.

В световен мащаб от 2000 г. диабетът се е увеличил повече от два пъти, нараствайки от 4,6% от световното население до сегашните 10,5%. В Кипър е 12,7%.

Министърът на здравеопазването подчерта необходимостта от обществена осведоменост за възприемане на здравословни диети, упражнения и поведение, които насърчават превенцията на диабета.

В отговор на тревожното нарастване на броя на случаите на диабет в Кипър, правителството обмисля актуализиране на националната си стратегия с приноса на Диабетната асоциация.

Актуализацията ще постави стратегически цели за превенция, навременна диагностика и лечение, грижи, регистриране на случаи и изследвания.

ЕС е инвестирал 216 милиона евро в подкрепа на близо 120 проекта, свързани с диабета.

Ангажимента на здравното министерство е за непрекъснато подобряване на клиниките за диабетици в държавните болници и насърчава създаването на подобни комплексни центрове в частния сектор.

Диабетът тип 2 и неговите усложнения могат да бъдат отложени или предотвратени чрез възприемане и следване на здравословен начин на живот.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*