Надежда за Божидар

В последните дни сред българите в Кипър нашумя случая на Божидар Марков, който вече трети месец лежи в кома в държавната болница в Никозия, Кипър. Събират се средства, за да бъде транспортиран до България, където да продължи лечението му.

Без да съм запозната със случая, първият въпрос, който си зададох беше: Защо тук не могат да го лекуват? Божидар е здравно осигурен и в това отношение пречки няма. Защо семейството му иска да го транспортира в такова тежко състояние до България и да поеме такъв голям риск?

Тъй като много наши читатели се обадиха във вестника, за да попитат за случая, аз се свързах с жената, която беше публикувала молбата за помощ в интернет. От информацията, която получих разбрах,че майката на Божидар е пристигнала от България, за да се грижи за сина си и че с разрешаването на случая са се ангажирали да помогнат както от българското посолство в лицето на консула Николай Караиванов, така и д-р Любен Крушовски от болница „Аполонион“.

На 3 срещу 4 декември Божидар изпада в тежка криза, заради спукана аневризма в мозъка. Взет е по спешност в болницата в Никозия и е настанен в интензивно отделение. Майка му пристига в Кипър на 5 декември и оттогава е неотлъчно при него в болницата. Тя сподели, че през първите дни синът й е бил контактен и е говорел. Към десетия ден изпада в кома. Направена му е операция, но тя не довежда до подобряване на състоянието му. Той лежи с отворен череп, заради вътречерепното налягане, на животоподдържащи системи и малко по-късно е преместен в обикновена болнична стая. Лекарите обясняват на майката, че твърде голяма част от мозъка е увредена от кръвоизлива и нищо не може да се направи повече. Един от лекарите, който е завършил в Русия и говори руски, й обяснил, че в неговото състояние е едва ли не по-добре да умре и нищо друго не му остава.

Обяснили са й още, че в подобни ситуации идва специалист от Гърция, но за да бъде извикан той, трябвало да има поне 2-3 такива случая. В същото време не разрешават чужд лекарски екип да направи операцията и единствения вариант е Боби да бъде транспортиран в България.

Разбира се, че никой родител не може да се примири с подобна ситуация. Майката с много спънки и дори скандали успява да събере необходимите документи и да ги занесе в България, за да търси второ мнение и помощ оттам. Единствено в болница Токуда в София, завеждащият неврохирургично отделение д-р Кондов казва, че може да го оперира и да помогне на Божидар.

Започва се ходене по мъките за уреждане на транспорта до България. Тогава на помощ идва Ваня, която е просто позната и започва да тича по болници и институции, да превежда и да поддържа връзка. Илияна, майката на пострадалото момче, изрази безкрайната си благодарност за безкористната й помощ. Тя благодари още и на консул Караиванов, който се е ангажирал изцяло с уреждането на случая след молбата, която жената е подала във Външно министерство.

Самият консул сподели, че се прави всичко възможно, но крайното решение за транспортирането е на авиокомпанията, която изисква голям брой документи от болницата и от лекуващите лекари.

Само няколко дни след завръщането на Илияна от България, от посолството ни в Никозия успяват да резервират полет с Aegean Airlines (компанията не предлага тази услуга) от Ларнака, Кипър до Солун, Гърция за 27/02/2015, като линейка от болница Токуда ще транспортира Боби до София.

В последния момент от Aegean Airlines отказват да качат Боби на самолета. Причината е, че много от документите не са били готови от болницата и оттам не са ги изпратили навреме с обяснението, че не знаят как се праща факс и емайл. Документите ги взима Ваня и ги изпраща от личния си имейл.

Резервирана е друга дата и продължава събирането на документи. И Илияна и Ваня споделят, че много трудно и бавно лекарите се отзовават на каквато и да било молба от тяхна страна. Всичко опира до това, че някой трябва да поеме отговорност.

Според д-р Крушовски, който е запознат със случая, кипърските му колеги са си свършили добре работата и наистина са направили всичко, което е възможно, за да спасят живота на момчето. Друг е въпросът, че то не може да бъде оставено докато има и малка надежда. Той самият също се е ангажирал със случая и помага с каквото може.

Наред с всичко това, съществува и финансовият проблем. Парите, които майката има, няма да стигнат. Наши сънародници събраха пари, за да помогнат на семейството, които ще стигнат за самолетните билети и прехвърлянето на Боби. Остава обаче разхода за линейката, която ще закара Боби от болницата до летището, както и да се плати на придружаващите лекар и медицинска сестра и това са само разходите по транспортирането.

Добрата  новина от последните минути е, че от авиокомпания Aegean Airlines са потвърдили съгласие да превозят Божидар утре след като всички необходими документи са им били предоставени и техният лекарски екип е одобрил транспортирането до Солун.

Майката на Божидар, Илияна Илиева сподели пред вестника ни, че е изключително благодарна на всички, които са помогнали да се уреди случая – на Ваня, която през последните 2 седмици пое изцяло ангажиментите по събирането и предаването на документите, разговорите с лекарите и всичко необходимо по случая, на консул Николай Караиванов за уреждането на полета и контактите с Aegean Airlines, на д-р Крушовски за отзивчивостта му. Тя изключително силно наблегна на впечатленията си и от медицинския персонал в болницата – възхитена е от грижите, които целия сестрински персонал е полагал през цялото време за сина й, за отзивчивостта на сестрите и старанието им да й помогнат с всичко възможно. От друга страна е крайно разочарована от отношението и поведението на лекарите в болницата, които не са проявили необходимото уважение и внимание дори и в присъствието на консула на Бепублика България в болницата.

Независимо от всичко преживяно и трудностите, които семейството на Божидар е имало по уреждането на преместването му в България, всичко вече е свършено и надеждата за възстановяването му е все още жива.

Целият екип на вестника ни му пожелава късмет и бързо възстановяване.

Живка Милова

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*