МОЛИТВА ЗА БЪЛГАРИЯ, произнесена днес от Българския отец в Кипър, Станислав Симеонов

Днес е Паметен ден!

За народа и Родината ни! 

За всички българи, където и да са по света!

146 години от Освобождението на България от османско владичество!

Искам да ви представя молитвата, отправена днес, на Трети март 2024-та от Отец Станислав Симеонов, българският отец в Кипър.

Молитва, която ръзтърси умовете и душите ни и която дълго ще помним!

За нея, отецът каза: Днес трябваше да направим служба, молебен и панихида, и за мъртвите, и за живите! Трябваше да бъде направена така, че в нея да могат да се включат и кипърските свещенослужители. И вярвам, че достигнахме до всички присъстващи в храма! И вярвам, че Бог ни чу, така както я изрекохме и чухме всички!”

**

Господи Иисусе Христе Боже наш, Боже на всяко милосърдие и щедрост.

Твоята милост е безмерна и човеколюбието- неизмерима глъбина.

Ние, Твоите недостойни раби със страх и трепет падаме пред величието Ти и смирено принасяме на Твоето добросърдечие благодарствена служба за великите Твои благодеяния, които си проявил към Твоите раби.

Ние те славословим, възхваляваме Те, възпяваме и величаем като Господ и Владика и падайки пред Тебе, пак ти благодарим и смирено измолваме Твоето безпримерно и неизказано милосърдие.

И както сега си удостоил рабите си със свободата да приемеш моленията ни и милостиво да ги изпълниш, тъй и за напред ония, които преуспяват в любовта към Тебе и ближния и напредват във всички добродетели, да получат твоите благодеяния, с които да удостояват всички Твои верни люде.

Молим ти се, Преблаги Господи, помени в Царството Си падналите в бран за освобождението на България и ги приеми в небесния Си чертог като мъченици, обагрени със своята кръв, страдайки за нашето отечество, което си благословил като Твое наследие.

Настани ги в сонма на Небесните Сили.

Приеми, Милостиви, с мир душите на Твоите раби воювали за нешето благоденствие, за нашият мир и покой и дай им вечно упокоение, като им простиш всяко съгрешение, което са извършили с думи, дело, волно или неволно.

Чуй, Боже, молитвата ни и приеми милостиво преселилите се при Теб сега поменувани от нас Твои раби; призови ги в Твоите чертози, като доблестни воини, положили живота си за вярата и Отечеството, на бойните полета; приеми ги в сонма на Твоите избраници, послужили Ти с вяра и правда, и ги упокой в Царството Си; посели в светия Твой град всички сега упоменавани от нас Твои раби, като доблестни воини, мъжествено подвизавали се в страшни сражения; облечи ги във висон светъл и чист, защото те тук избелиха ризите в своята кръв, и дари им венци мъченически; направи ги вкупом участници в тържеството и славата на победителите, войнстващи под знамето на Твоя Кръст; въдвори ги в сонма на славните страстотерпци, добропобедните мъченици, праведниците и всички твои светии.

Избави църквата Си и този град и страна и всеки град, страна и село от всяко злополучие и дай им мир и безметежие, та винаги да принасяме благодарствена служба на Тебе, заедно с безначалния Твой Отец и пресвятия, благ и животворящ твой дух – в едно същество прославяни Бог – и да ги удостоиш да Ти принасят всякога благодарствена молитва, да Ти казват преблаги слова и да Те възпяват.

Слава Тебе, Боже, благодетелю наш, во веки веков!

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*