Министерството на транспорта предлага намаляване на глобите

Министърът на транспорта призова за намаляване на някои пътни глоби. Това беше неговият отговор на критиките, че шофьорите трябва да плащат 300 евро, за да минат на червено на кръстовищата, където има монтирани камери.

„Оценяваме високо постигнатите резултати от пътните камери за намаляване на тежките катастрофи, това е факт. Но съм уверен, че коригирането на мерките може да поддържа същата положителна тенденция“, каза Алексис Вафиадис пред Sigma TV.

Шефът на Министерството на транспорта призна, че глоба от 300 евро за някои жители може да означава липса на храна за един месец. Например, ако човек живее с минимална пенсия от 600-700 евро, тогава той трябва да плати половината от дохода си като глоба, а ако е с минимална заплата от 940 евро, тогава една трета от нея.

Припомняме, че 40% от глобите, издадени от пътните камери, тоест около 40 000, остават неплатени.

Вафиадис коментира и ситуацията със задръстванията, които рязко се увеличиха с началото на новата учебна година. Запитан дали хроничните проблеми с трафика в Кипър могат да бъдат решени, той отговори, че „властите могат да дадат на обществото избор“. Например пътуването  с паркиране, което беше използвано само от 20 души през първия ден, привлече 167 през втория. Министърът отбеляза, че ползите от паркирането на безплатен паркинг и ползването на градския транспорт, скоро ще станат очевидни за жителите.

Но в същото време Вафиадис призна, че настоящият автобусен маршрут от паркинга и графикът му на работа не са подходящи за всички. „Разбира се, че ще разширим мрежата от предложени маршрути, ще обслужваме и други маршрути за различни групи работници, които имат подобен профил“, каза министърът.

Той не подмина и темата за модерните автобусни спирки. „На главните улици, където има много хора, нови автобусни спирки ще се появят много скоро: най-късно до 2024 или 2025 г.“

Предишният министър на транспорта каза през август 2022 г., че нови автобусни спирки трябва да започнат да се инсталират на целия остров от 2023 г.

 

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*