Министерството на образованието ще създаде независима агенция

Министерството на образованието ще създаде независима агенция, която ще управлява училищните изпити, назначенията и повишенията в образователния сектор, съобщи министърът на образованието Костас Кадис на съвещание на кабинета. Необходимостта от тази агенция е в контекста на модернизацията на структурата на Министерството на образованието и културата.

„В момента тази задачи се изпълняват от отдела за висшето образование и поради факта, че това не е променяно с години, възникват някои въпроси и спорове за процедурите или валидността на изпитите”,  каза той.
Новият орган ще поеме изпитите по новата система за назначаване на учители, а също и проверките за назначаване и повишаване на държавни служители.

„По този начин, тя ще придобие по-голяма роля в организационна структура на министерството, където службата за проверка ще има независима структура и ще бъде под пряко подчинение на генералната дирекция на Министерството”, каза  Костас Кадис. Това предложение ще бъде представено на правителството в рамките на следващите два месеца.

В момента, отдела за висшето образование към министерството се занимава с 90 до 95 на сто от обема на работата. Той организира всички изпити, дипломи за завършване на гимназии и приемни изпити за кипърски и гръцки университети.
Също така участва в назначенията и повишенията в публичния сектор, макар и не във всички случаи. От отдела заявиха, че наскоро е имало прием за 20 позиции, а броят на заявленията е достигнал над 7500. Изчислено е, че първият писмен изпит за бъдещи учители, който ще се проведе в периода септември-декември 2017 г. може да привлече повече от 47 000 души.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*