Министерството на вътрешните работи потвърждава изборите за Европейски парламент и местни власти на 9 юни

В листите за общински съветници има представители и на българската общност в Кипър. Да ги подкрепим със своя глас!

Министерството на вътрешните работи в петък официално обяви, че изборите за Европейски парламент и местна власт ще се проведат в неделя, 9 юни. Крайният срок за подаване на кандидатури беше 24 април.

Съобщението е публикувано като официален указ, с който се определя 9 юни като дата за местни избори.

Изборите на 9 юни се смятат за най-сложните в историята на острова.

Що се отнася до европейските избори, гласоподавателите ще получат бюлетина с кандидатите. Секциите ще бъдат отворени в 7 сутринта и ще затворят в 18 часа. Кипър избира шестима евродепутати.

Всеки европейски гражданин на 18 или повече години може да гласува, при условие че е вписан в специалния избирателен списък. Възможно е да се гласува и от чужбина, ако са изпълнени определени условия.

В Кипър има право да гласува всеки, който е навършил 18 години в деня на изборите, кипърски или европейски гражданин с пребиваване в Кипър най-малко шест месеца преди осигуряване на избирателни права или с обичайно местопребиваване във всяка друга държава-членка на ЕС през същия шестмесечен период, при условие че в деня на регистрация в избирателния списък е пребивавал в Кипър.

За да разбере къде може да гласува, всеки гласоподавател може да посети selections.gov.cy 15 дни преди деня на гласуването.

Избирателите могат да гласуват с представяне на лична карта или карта на избирател.

В изборите за представители на местната власт има и няколко български кандидатури – в Ларнака – Моника Мелеки и Иван Дюлгеров/Ливадия, Сотира – Петра Атанасова, Лимасол и Атиену – Илия Илиев Доктора. Пожелаваме им успех!

 

 

 

 

 

 

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*