Мигрантите от Хлоракас/Пафос ще бъдат преместени в приемния център в Кофину

В понеделник правителството реши мигрантите, протестиращи срещу условията си на живот в Хлоракас, да бъдат преместени в Кофину.

Полицията беше инструктирана да изпълни заповедта незабавно след среща, председателствана от президента Никос Христодулидис с главния прокурор, министрите на вътрешните работи и правосъдието, заместник-министъра на социалните грижи, заместник-секретаря на президента и шефа на полицията.

Миграционният отдел ще започне да записва всички търсещи убежище, които са живели в спорния жилищен комплекс Агиос Николаос в Хлоракас.

Според правителствения говорител Константинос Летимбиотис, законните жители ще имат двуседмичен срок, за да намерят алтернативно място за живеене, но междувременно ще бъдат изпратени в Кофину. Уязвимите групи и семействата с непълнолетни ще имат подкрепа от заместник-министерството на социалните грижи.

Живеещите тук незаконно ще бъдат арестувани и депортирани незабавно.

Преброяването се очаква да приключи до този петък и всички мигранти ще бъдат прехвърлени в приемния център Кофину, където молбите им ще бъдат незабавно разгледани.

Ще им бъде предоставена и възможността да се завърнат доброволно в родината си.

Проблемът се появи миналата седмица, след като електричеството им беше прекъснато от EAC и подстанцията беше поставена под охрана. Около 100 души започнаха да протестират с искане да бъдат настанени на друго място, за което писахме ТУК.

Въпреки това протестът прерасна в насилие с намесата на полицейския отдел за борба с безредиците и използването на химически дразнители срещу демонстрантите.

Източник: Cyprus Mail

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*