Марина Парасху: Саиф е много опасен човек

Бившата съпруга на похитителя на египетския самолет разказва…

На 29 март т.г. хиляди изтръпнаха при новината за отвлечения египетски самолет, приземен принудително на летище Ларнака. Седемчасовата драма с освобождаването на пътниците, превърнали се в заложници бе отразявана подробно от всички световни и местни медии. Страх от нов Париж и Брюксел, страх, който постави на изпитание политиките на ЕС и всички държави членки, страх, завладяващ все повече хора на земята.

Похитителят Саиф Ал-Дин Мустафа е египетски гражданин с объркани и противоречиви искания. До момента на неговото арестуване заплашваше с взривяване на самолета с фалшив колан с експлозиви. Искал да предаде писмо на отдавна забравената от него кипърска съпруга писмо…

Вестник „Филелефтерос” разказва за седемгодишната драма и ужас, в които бившата съпруга и децата й са живели с похитителя на египетския самолет Саиф Ал-Дин Мустафа

Марина Парасху, бивша съпруга на задържания бандит разказва за период, изпълнен с ужас, терор, побой, страдание и мизерия, като твърди, че Саиф Ал-Дин Мустафа, прословутия египетски похитител е човек с тъмно минало и смущаващо поведение.

Относно отиването на летището на 29 март, тя казва, че е била извикана, за да потвърди идентичността му.

1Запознаване и сватба

Срещнали се случайно в Ларнака през 1983 г. и това запознанство прераства в любов. Тогава той е бил на 29 години, а Марина на 18.

Женят се през 1985-та и се развеждат четири години по-късно, малко след като родила момичета близнаци. През всичките години на брака им Саиф не е работил нито ден и не е занесъл на семейството си нито една лира. Живеейки в дома на родителите й, изцяло разчитали на тяхната помощ и финансиране.
Египетският съпруг и зет, освен че не работел, бил и наркоман и когато нямало пари за дозата му, избухвал и започвал да бие и тероризира цялото семейство.

През седемгодишното съжителство с Марина, Саиф е бил експулсиран няколко пъти от острова за различни престъпления – фалшиви документи, незаконно влизане в Кипър и различни престъпления на острова. Излежал присъдата в Египет, с фалшиви документи той отново се връща на острова. В единия от случаите през 1986-1987-ма, при депортиране, напада полицаите и им причинява леки и средни телесни травми.

От 1990 г.напълно изчезнал от живота им. Вярвали, че най-после ги е оставил на мира. Преди няколко години, когато едната от дъщерите им загива при катастрофа, тя решава, че е редно да го уведоми. Обажда му се по телефона, но той студено й отговаря, че не го интересува и че не му пука за загубата й. С плач, Марина затваря телефона, заклевайки се повече никога да не го търси…

И така до злополучния 29 март, когато навред изтръпнахме при новината за похитен египетски самолет, кацнал на летище Ларнака.

И тогава научихме за Марина Парасху от Ороклини

В този ден Саиф Ал-Дин Мустафа отново дойде на острова, като бандит, твърдейки, че в името на тяхната любов е отвлякъл самолета и че искал отново да я види.

„Де да беше така! Дори и сега ни е страх…”, казва Марина. „Този човек ни донесе само болка, мъка и ужас”…

Марина изрази огорчението си от неточностите, публикувани в медиите във връзка с инцидента. Не пожелала да разговаря с него и се страхува за себе си и децата си, защото смята, че той е в състояние да избяга от затвора.

tromЧовек с тъмно минало

С много мъка Марина разказва за неговата пристрастеност към наркотиците, за внезапните му избухвания и тъмно минало, за фанатичната му поддръжка на режима на Ясер Арафат, за това, че й признал за убийството на трима израелски войници и службата му в египетската армия. Освен това имал на тялото си множество татуировки-символи, за които смята че са свързани с тъмното му минало, тема, повдигната и от полицията при представянето му в Съда, казвайки, че специално ще разследват символиката на тези татуировки. Бившата съпруга е сигурна, че основният му мотив е да получи политическо убежище, а не да види децата и нея.

„Това е един много опасен човек”, казва Марина в края на своя разказ, уверена в екстремистките действия на бившия си съпруг Саиф.

Египетският премиер Шериф Исмаил заяви, че мъжът е поискал да се срещне с официални представители от Европейския съюз или да стигне до друго летище.

Всичко приключи, след като и последните пътници бяха освободени, а един от екипажа дори скочи от прозореца на пилотската кабина на самолета. Сейф Мустафа излезе с високо вдигнати ръце и бе арестуван. Коланът му с експлозиви се оказал фалшив.

“Той не е терорист, той е идиот. Терористите са луди, но не са глупави. Този човек е глупак”, обявиха от външното министерство на Египет.

Президентът на Кипър Никос Анастасиадис каза, че похитителят няма връзки с тероризъм. 

59-годишният заподозрян бе задържан в продължение на осем дни.
На Сейф Елдин Мустафа са повдигнати обвинения за отвличане, незаконно притежание на взривни вещества, заплахи за насилие, опит да се предизвика телесна повреда с използването на взривни вещества, безразсъдно поведение и престъпления, свързани с нарушаване на законите за гражданската авиация и тероризъм.

.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*