Майка се бори за връщането на децата й в Кипър

Жена от Лимасол отчаяно се опитва да измъкне двете си малки деца обратно от Сирия, след като те са били отвлечени от баща си преди около месец.

Двете деца, момче на възраст шест и четири годишно момиче, изчезнали заедно с баща им от техния дом в Лимасол миналия месец и след като пристигнали в Сирия, която в момента е разкъсана от войната, бащата осъществил контакт с майката, за да знае за тяхното местонахождение.

“Синът ми каза, че са отишли до Турция в една лодка и от там до Сирия,” заяви майката пред Сайпръс Мейл.

Тя добави, че нейният съпруг й е казал, че искал децата да видят родителите му и след това е поискал пари, за да организира връщането им в Кипър. Майката изпраща пет хиляди евро, въпреки че съпругът й поискал много повече.

Тя е притеснена за здравето и безопасността им и иска съдействие от държавата за връщането на децата в Кипър.

Говорителят на полицията в Лимасол, Йоанис Сотириадис заяви, че е издадена заповед за арест на бащата и чакат  одобрение от кабинета на главния прокурор, който издава европейски и международни заповеди за арест.

Сирия обаче не е държава-страна по Хагската конвенция за гражданските аспекти на международното отвличане на деца, което означава, че той не е задължен да предприеме действия за връщане на децата.

“Такива случаи обикновено се разглеждат от Министерството на външните работи през най-близкото посолство. Но тъй като в Кипър няма посолство на Сирия, то ще бъде разгледано от посолството на Кипър в Ливан. Стига обаче похитителят да иска да сътрудничи, казват от офиса по правата на детето.

Външното министерство в Никозия заяви пред Сайпръс Мейл във вторник че те са предприети всички необходими процедури.

Отвличане на деца от единия родител не са рядкост. Около 140 такива случаи са докладвани на полицията, докато комисията по правата на човека в Парламента установи, че имената на 2500 деца са били в списъка на летищата и пристанищата в Кипър, за да ги предпазят от изваждането от страната от един от техните родители.

Б.Р. През годините бяха сключени много бракове между българки и сирийци, палестинци и други от арабските държави. Голяма част от тези бракове са т.нар. платени бракове, при които мъжът плаща известна сума на жената (европейски гражданин) за брак, за да може да остане законно на острова. От тези бракове се родиха и много деца. Десетки български майки в Кипър имат този проблем и живеят всеки ден със страха, че детето им може да бъде отвлечено от бащата и отведено в родината му.

Съветваме в такива случаи незабавно да се обърнете към полицията, където можете да направите жалба и искате за забрана детето да бъде изведено от страната без ваше разрешение.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*