Мавроянис продължава контактите си в Ню Йорк в навечерието на резолюцията за UNFICYP

Кипърският гръцки преговарящ Андреас Мавроянис продължава контактите си в централата на ООН в Ню Йорк в навечерието на приемането на резолюцията за удължаване на мандата на UNFICYP за повече от шест месеца, и инструктажа на членовете на Съвета за сигурност на ООН от UNSG` от Специален съветник за Кипър Еспен Барт Ейде, следващата седмица.

По време на контактите кипърската гръцка страна даде да се разбере необходимостта че ООН “ясно и обективно” очертава причините за състоянието на нещата по отношение на спирането на преговорите.
Президентът Никос Анастасиадис излезе от преговорите, след решението на Турция за нарушения в ИИЗ на острова.

Миналата седмица правителството изрази голямо разочарование и недоволство от съдържанието на доклада на Генералния секретар на ООН за дейността на Организацията на обединените нации в Кипър за периода от 21-ви юни, 2014 г. до 15 декември 2014 г. и направи писмени и устни изявления на най-високо ниво.
Правителството заяви, че докладът не прави ясна препратка към продължаващите нарушения на суверенните права на Република Кипър.
В четвъртък Мавроянис заяви на неформална среща опасенията от засилване на анти-семитски настроения, казвайки, че Република Кипър винаги е била, и ще продължи да бъде ангажирана с борбата срещу всяка форма на расизъм, ксенофобия, дискриминация.

Мавроянис каза, че последното ужасно нападение в Париж срещу журналистите на френския вестник Charlie Hebdo, и срещу лица от еврейския супермаркет са “само върхът на айсберга на тревожното нарастване на броя на религиозна нетърпимост и насилие в света “.

“Това е твърдото убеждение на страната ми, че международната общност трябва да работи на единен фронт в борбата срещу антисемитизма и по-общо, срещу всички прояви на насилие и омраза, извършени срещу всякакъв вид религия или убеждения, раса или етническа принадлежност,” той каза.
Кипър, каза той, осъжда нападенията срещу мирни вероизповедания и отново изразява силната си ангажираност да се бори срещу антисемитизма и ислямофобията, и всички актове на насилие срещу отделни лица от определена религиозна или етническа общност на нейна територия, в Европейския съюз, и по-общо в цялата страна на международната общност.

(CNA)

 

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*