Либийски съд осъди на смърт Сейф ал Ислам Кадафи

Присъдата е за ролята му в кървавото смазване на народния бунт от 2011 г.

Съд в либийската столица Триполи осъди на смърт Сейф ал Ислам Кадафи, най-известният син на бившия лидер Муамар Кадафи, за ролята му в кървавото смазване на народния бунт от 2011 г., предаде АФП.

Заедно със Сейф ал Ислам по същите обвинения на смърт бяха осъдени още осем приближени на убития диктатор, включително последният премиер на Кадафи – Багдади ал Махмуди, и бившият шеф на разузнаването Абдула ас Сенуси.

seif_al_islamСамият Сейф ал Ислам не беше в залата. Той се намира в западния град Зинтан, където е държан от бивша бунтовническа милиция откакто бе заловен през ноември 2011 г. Групата отказва да го предаде на правителството в Триполи, което не е международно признато, отбелязва Ройтерс.

Повече от три години след свалянето на режима на Кадафи Либия е обхванат от хаос, а международно признатите либийски институции заседават в източната част на страната. Столицата се контролира от коалицията милиции „Фаджр Либия“ („Либийска зора“), която е установила там правителство и парламент, непризнати от международната общност.

По време на процеса, започнал в либийската столица през април 2014 г., Сейф ал Ислам присъстваше по видеоконферентна връзка от Зинтан. Повечето от другите обвиняеми са държани в Триполи, но осем от тях са в затвор в град Мисрата, на 200 км източно от столицата, който е под контрола на „Фаджр Либия“.

Пред съда бяха изправени общо 37 души по обвинения в убийство, мародерство и саботаж, в действия, подкопаващи националното единство, съучастничество при насърчаване на изнасилване и вербуване на африкански наемници.

Процесът бе критикуван от правозащитници заради ограничения достъп на защитата. Той е белязан от продължаващ спор с Международния наказателен съд (МНС) за компетенцията му да съди Сейф ал Ислам. Срещу Сейф ал Ислам и Сенуси са издадени заповеди на задържане от МНС за военни престъпления по време на въстанието.

През май 2014 г. базираният в Хага трибунал, който многократно поиска екстрадиране на Сейф ал Ислам, отхвърли молбата на либийските власти да го съдят в либийски съд заради съмнения в способността на Триполи да му гарантира честен и справедлив процес. МНС обаче разреши на Либия да съди Сенуси.

БТА

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*