Израелският премиер Бенямин Нетаняху пристигна в Кипър

Високият гост пристигна по обяд в Кипър и бе посрещнат и приветстван от министъра на външните работи Йоанис Касулидис и израелския посланик в Кипър Михаел Хараре.

Драконовските мерки за сигурност продължават по време на двудневното му посещение на острова – засилено полицейско присъствие, хеликоптер, специалните служби и др.

2Министър-председателят на Израел Нетаняху пристигна в президентския около 12 часа и бе приветстван от президента Никос Анастасиадис с военни почести и химните на двете страни.
Бенямин Нетаняху положи венец пред статуята на архиепископ Макариос в двора на президентския дворец.
Според програмата на днешната среща в президентския дворец, Анастасиадис и Нетаняху ще имат лична среща, последвана от разширени разговори. След разговорите двамата лидери ще дадат изявления, а президентът Анастасиадис ще бъде домакин на работен обяд с министър-председателя Нетаняху и членове на израелската делегация.

В дневния ред на дискусиите са двустранните отношения между Кипър и Израел, регионални въпроси, отношенията между ЕС и Израел и тристранните отношения – Кипър, Гърция и Израел.

Според говорителя на правителството Никос Христодулидис, предстои заседание, на което ще обсъдят двустранните въпроси и проблеми, свързани с Близкия изток.

В средата на юни кипърският президент Никос Анастасиадис бе на официално посещение в Израел. Бързото връщане на визитата от израелска страна показва много добро ниво на отношенията между двете страни.
В процеса на срещите ще бъдат обсъдени и кипърският въпрос в процеса на преговорите и сегашните събития в Турция.
При обсъждането на двустранните отношения, фокусът ще бъде в областта на сътрудничество в енергетиката, отбраната, сигурността, икономиката и туризма. Що се отнася до регионалните въпроси ще бъдат обсъдени на въпроса за Сирия и Иран.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*