Кризата между Русия и Турция се прехвърли в Егейско море

Турция и Русия отново изправиха света на нокти, руски военен кораб стреля по турски рибари

Напрежението между Русия и Турция след вчерашния инцидент в Егейско море е сред водещите теми на турския печат днес.

В информация, озаглавена “Напрежение в Егейско море: руски боен кораб откри предупредителен огън към турски риболовен кораб”, в. “Хюриет” пише за вчерашния инцидент, при който според руската страна екипажът на руския стражеви кораб “Сметливий” се е наложило да открие огън, за да прогони турския кораб с цел да бъде избегнат сблъсък.

По данни на руското министерство на отбраната “Сметливий” се е намирал на 22 километра от гръцкия остров Лимнос в северната част на Егейско море.

След възникналата миналия месец криза между Москва и Анкара заради свалянето на руския бомбардировач, вчера кризата се прехвърли в Егейско море, пише “Хюриет”.

Напрежението между Турция и Русия навлезе в нова фаза, след като руски военен кораб откри предупредителен огън (бел. ред. според версията на Москва) към турски риболовен кораб в Егейско море. След инцидента турският военен аташе в Москва бе повикан в руското министерство на отбраната, отбелязва “Заман”.

Инцидентът, който стана в неделя сутринта, е вероятно да стане причина за увеличаване на напрежението между двете страни, които имат разногласия за Сирия и заради свалянето на руския бомбардировач миналия месец, добавя изданието.

В. “Хюриет” цитира капитана на турския риболовен кораб “Гечиджилер 1” Музаффер Гечиджи, който казал, че екипажът на кораба не е разбрал, че руският военен кораб е открил предупредителен огън.

Журналист от турската информационна агенция Доган се е свързал с Гечиджи към 19 часа снощи.

Капитанът посочил, че екипажът на кораба се е занимавал с риболов край островите Гьокчеада и Бозджаада.

Преминахме на около една миля от военен кораб, който бе спрял. Изобщо не знаехме, че корабът е руски. Помислихме, че е кораб на НАТО. Преминахме покрай кораба към 8:30 ч. Не сме чули предупреждения или стрелба, каза капитанът пред агенция Доган.

Турският външен министър Мевлют Чавушоглу, който бе в Рим за участие в международната конференция за Либия, заяви пред турски журналисти по повод инцидента в Егейско море, че Турция не иска да има ново напрежение.

Видяхме изявлението на руската страна. Влезли сме в контакт с екипажа на турския риболовен кораб и сме получили информация за случилото се от тях, каза министърът.

Постоянно казваме едно и също: не искаме напрежение. Искаме проблемите да се разрешават чрез диалог, каза Чавушоглу, цитиран от “Хюриет”.

“Заман” пише, че Чавушоглу е имал кратка среща в Ашхабад с председателката на руския Съвет на федерацията (горната камара на парламента) Валентина Матвиенко по негова инициатива.

Усилията му за намаляване на напрежението между Москва и Анкара обаче явно не са довели до резултат, тъй като Матвиенко е настояла, че Русия иска извинение от Турция заради свалянето на руския самолет преди да може да се говори за нормализиране на отношенията, отбелязва “Заман”.

Източник: VESTI.bg

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*