Короновирусът споходи и Кипър

Обявиха първите два случая снощи

Коронавирусът, който е тема номер едно във всички новини от последните седмици, не подмина и Кипър. Снощи властите обявиха, че първите две положителни проби вече са факт – 25-годишен мъж от Лимасол, завърнал се на 26 февруари от Милано, и 64-годишен лекар от болницата в Никозия, който на 3 март е пристигнал от Обединеното кралсто.

Първият пациент се е самоизолирал още с пристигането си и това прави проследяването на контактите му много лесно. По-вързстният едва вчера е споделил за симптомите, които има, като междувременно след завръщането си е ходил на работа, срещал се е с пациенти, студенти и близки. Това разширява кръга на хората, които трябва да бъдат издирени и изследвани, в това число и пътниците от двата полета, с които са пътували двамата заразени.

И двата потвърдени случая имат леки симптоми, каза здравният министър Константинос Йоану.

„Няма нужда от паника. Трябва да сме нащрек и да вземем необходимите предпазни мерки. Всички, които са пътували до страни, които са потвърдили случаи на коронавирус и проявяват симптоми, трябва да се самоизолират и да се обадят на телефон 1420“, допълва министърът. По-късно днес се очакват да излязат пробите на още 35-40 пациенти, за които се предполага, че са били в контакт със заразени и е възможно броят на положителните проби да нарастне.

Първият случай на коронавирус докладваха днес и властите от северната окупирана територия.

Според местна информационна агенция, германска туристка на 65 години, която е отседнала в хотел в района на Фамагуста, е дала положителен резултата на теста за вируса и е поставена под карантина от снощи. В информацията се казва, че жената реагира добре на лечението.

Тя е пристигнала с група от още 30 души, които също ще бъдат изследвани.

Разрастващата се истерия и паника доведоха до изчезването на дезикфециращи и почистващи средства в магазини и аптеки. Там, където изобщо ги има, цените им са в пъти по-високи от преди няколко седмици. Хората се презапасяват в очакване на някакъв вирусен апокалипсис, какъвто, ако имаме предвид статистиките и сравнението с други подобни вируси, както и мнението на специалистите, няма.

А и кога някой е отменял елементарните хигиенни навици, та сега се рекламира честото миене на ръце като някаква извънредна мярка за защита? И защо сега да сме по-отговорни за здравето си, отколкото във всеки друг момент? Не трябва ли човек винаги да се грижи за себе си и близките си, за да са всички здрави?

Бъдете здрави и отговорни! Ако пипнете какъвто и да е вирус, просто стойте далеч от други хора и вземете мерки за изседване и лечение. При спазването на елементарни правила, нищо необичайно няма да се случи.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*