Контрабасистът Христо Овчаров с участие в амбициозен проект в Кипър

Той е само на 30 години, но вече има завидна музикална и преподавателска кариера.

В Кипър е от две години и днес заявява, че е щастливец и късметлия, защото работи по един от най-амбициозните проекти на Министерството на културата на Кипър, поставящ началото на изучаване на класическа музика от деца, и то на много високо ниво.

Поканата му за Кипър идва от проф.Петру Юга, който работи по европейския проект с даровити деца от всички националности и прави майсторски класове по контрабас и в Кипър.

Проектът е стартиран преди 10 години от проф.Матеус Кариолу (руски възпитаник). В момента по нея се обучават деца от 3 до 18 години. Правят десетки благотворителни концерти на острова.

На 27 март т.г. предстои голямо музикално събитие, което ще се проведе в зала „Кастелиотиса” в Никозия, от 20 часа. В концерта ще участват всички асистенти и преподаватели, а входът е безплатен. Христо подчерта, че всички, които обичат класическата музика, са поканени на събитието.

От септември т.г. програмата отива в Университета на Кипър и става национална програма, по която ще се обучават даровити деца на възраст до 18г. абсолютно безплатно.

Дълъг ли е пътят от родната Дупница до Кипър?

Да, роден съм в Дупница, която е много красив град. Бях едва шест годишен, когато семейството ни се премести в София. И двамата ми родители са инженери и никой от тях не се е занимавал с музика. Някой казал на мама, че съм много талантлив и от много малък започнах да пея в Детския радио хор към Националното радио. Направихме много международни турнета с акад. Христо Недялков. Беше си сериозна работа за времето…

В един момент гласът ми започна да мутира, нещо нормално за възрастта в която влизах и трябваше да се простя с пеенето. Обаче исках да продължа с музиката, харесваше ми и реших да уча контарабас. В него време нямах представа с какво се захващам… Приеха ме в Музикалното училище „Любомир Пипков” с пеене, но контрабасът си беше в сърцето ми. Завърших го с кантрабас. Последва Музикалната академия в класа на  проф.Петя Бъговска. След завършването на Академията реших, че трябва да продължа и така се озовах в Германия в класа на проф. Петру Юга, който е носител на много международни награди и отличия, невероятен професионалист и участващ в програмата за развитие на млади таланти в Кипър. Той прави майсторски класове по контрабас в Германия, Швейцария и Кипър.

Какви са профилите по тази програма? Какво ви дава работата по нея?

В програмата са включени само струнни инструменти – цигулка, контрабас и виолончело. От септември, влизайки в Кипърския университет, ще се учи пиано, солфеж, музикална теория и специален предмет по избор. Смятам, че в бъдеще ще има поле за разширяване на профилите. Имаме деца от различни националности, но за момента българчета нямаме. Ако на острова има талантливи български деца, биха могли да кандидатстват и се включат с държавна стипендия.

Смятам се за щастливец. Работя това, което обичам. В момента виждам зараждането на една нова школа за класическа музика на острова и се радвам, че съм част от този процес и проект. Години наред вратите са били плътно затворени за този вид изкуство, но ние ги отваряме, бавно и упорито. Имаме си фенове, както от елита, така и любители и редови музиканти. Често ни канят в президентството на различни събития, инициирани от президента и неговата съпруга, от различни институции или видни личности в Кипър. Децата ни с радост участват в тях и с широка усмивка показват наученото в школата. Преподавателите са известни имена, възпитаници на едни от най-добрите школи по класическа музика в света и съм щастлив, че съм част от този невероятен екип.

Харесва ли ви Кипър и как виждате бъдещето? 

Тук живее силен народ с ясно изразено национално самочувствие. Харесвам местните хора. Островът е уникално място, с още по-уникална природа.

Не обичам лесните неща и приех предизвикателството да променим нагласата на местните хора към този вид музика. Местните родители често се плашат, когато им кажем, че обучението изисква много труд, всеки ден, години наред. Повечето смятат, че трябва веднага да видят резултатите, но има и такива, които всеки ден водят с удоволствие децата си на уроци, вярвайки в техния талант. И резултатите не закъсняват.

Преподавайки, не спирам и аз самият да уча. В момента пиша художествено-творческа докторантура под ръководството на проф. Петя Бъговска от Музикалната Академия в София. Говоря четири езика, английски, немски, италиански и български, но тази година съм си поставил задачата да науча добре и гръцки.

В Кипър се запознах с интересни колеги от различни националности и не бих казал, че музикантите за затворена общност. Имах щастието да се запозная наскоро и с оперната прима Цвета Христофору, с която планираме да направим един съвместен проект, може би Моцарт, който е общ любимец.

В България имаме традиции в класическата музика, изключително добри школи, български музиканти и певци концертират навсякъде по света. Тук в момента поставяме началото на нещо ново и предизвикателството за мен е страхотно и вълнуващо. Опитваме да разширим музикалната култура на хората. Радвам се и на огромния интерес от Университета на Кипър към програмата ни. Ще поостана, ще работим и времето ще покаже.

На 27 март ви очакваме на концерта ни в зала „Кастелиотиса” в Никозия.

 

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*