Тройката иска Кипър да се справи с въпроса за нотариалните актове

Международните кредитори подчертаха пред властите вчера, че Кипър трябва да приеме до 3 септември закон, освобождаващ купувачите на жилища от предишните задълженията.

След срещата секретаря на вътрешното министерство Константинос Николаидес заяви, че кредиторите настояват за бързото приемане на закона. Парламентът ще свика извънредно събрание на 3 септември, за да гласуват този законопроект, предназначен да даде възможност на хората, които са платили за имота да получат нотариалния акт.

Приемането на този закон ще гарантира на Кипър отпускането на следващия транш от около 500 млн. евро. Друга предпоставка за отпускането на следващия транш е, че Кипър трябва да позволи продажбата или прехвърлянето на банкови заеми на трети лица. Това обаче е рисковано при необслужваните ипотеки, защото много имоти могат да попаднат в чужди ръце и това да има политически последствия.

Тройката се срещнаха и с министър на труда Зета Емилианиду, за да обсъдят схемата на гарантирания минимален доход (ГМД), и по-специално схемата, по която повече хора да могат да отговарят на условията за държавна помощ. Кредиторите се срещнаха и с ръководството на Cooperative Central Bank.

Към днешна дата, € 5,8 млрд вече са изплатени на Кипър чрез Европейския механизъм за стабилност (ЕМС) от деветте млрд.евро по условията на одобрената програма.

Международният валутен фонд междувременно трябва да осигури € 1 млрд до края на програмата през март 2016.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*