Контрабандата на цигари процъфтява в Кипър

Контрабандата на цигари процъфтява в Кипър, което струва на държавата милиони под формата на данъци, съобщиха от парламента във вторник депутатите.

„Нека не си крием главите в пясъка“, каза депутата от АКЕЛ Ирини Хараламбиду. „Налице е контрабанден пръстен и има известни лица, участващи в него. Несъществуващи лица регистрират фирми, несъществуващи лица плащат пътни данъци на коли, държавните служби не координират действията си“, каза тя. Депутатът се позова на изземването на 19,5 тона тютюн от склад в Арадипу през октомври 2015г. С изключение на един заподозрян, 37-годишният кипърец, който бе арестуван и досега властите не са успели да разкрият кой дърпа конците.

нелегални цигариЗаподозреният, който бе арестуван в Арадипу, според Хараламбиду е същият човек, задържан през октомври 2009 г., след като са намерени 25 000 стека цигари в склад в Цери, Никозия. „Въпросът е колко е трудно да се стигне до човека, който го използва“, каза депутата.

Депутатът от ДИСИ – Георгос Георгиу каза, че контрабандата на цигари процъфтява в Кипър.  „Проблемът е, че безмитните цигари са били изнесени нормално – и това е било потвърдено с митниците – но по пътя към Египет изглежда, че те се губят, сменят кораба или плават до окупираните райони, където се разтоварват и достигат до складове в Арадипу, Цери или всяко друго място в Кипър. За съжаление, основният източник на тази история не е намерен, въпреки всички показания“ заяви Георгиу, добавяйки, че OLAF, Европейската служба за борба с контрабандата е информирана.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*