Консулт: Вие питате – ние отговаряме

Днешната ни тема в рубриката “Консулт” е получаване на кипърско гражданство

Повече от месец във Фейсбук на руски език върви реклама на офис по правата на гражданите в Ларнака, където обещават безплатно решаване на всякакви проблеми, касаещи държавните институции – министерства, пенсиониране, обезщетения, получаване на гражданство и т.н.

Читатели на „Българският Вестник” в Кипър се обърнаха за повече информация към нас за въпросния офис, невярващи, че някой може да реши проблемите им с подадени документи за гражданство и неполучили години наред такова.

Свързахме се с адвокат Лакис Йоанну, мениджър на офиса и Президент на ΛΑ.ΣΟ.Κ, за да можем да отговорим на вашите въпроси.

 

ΛΑ.ΣΟ.Κ. – Офис за правата на гражданите в Ларнака

Г-н Йоанну, какво е ΛΑ.ΣΟ.Κ?

ΛΑ.ΣΟ.Κ.от една страна е партия, а от друга е офис за правата на гражданите.

Работих десет години в такъв тип офис в Лондон. Този офис в Кипър също е на десет години. Шест години вървеше телевизионна програма  по канал Сигма и една година на канал Мега, в която разяснявахме правата на гражданите и отговаряхме на живо на техните въпроси.

Ние подкрепяме като цяло бедните хора и по тази причина бях нежелан събеседник по другите канали. Вече нямам право да говоря по никой от каналите на кипърската демокрация. Ако влезете вYoutube, в деня, в който затвориха през март банките, обадиха ми се от ББС Лондон  и СНБС Ню Йорк и канал РИАЛ ФМ Атина и дадох интервюта за тези канали. А тук, в Кипър от 4 години нямам право да говоря пред нито един канал, толкова са контролирани каналите. Което е много жалко за нашата държава, това не е демокрация.

Завел съм много искове във Върховния Съд и това е една от основните причини, другото – че ЛАСОК става все по-голяма партия. Тази партия никой не я иска, защото в Кипър няма реална демокрация. Има една олигархическа система, за която вероятно знаете.

Когато някой има право да получи кипърско поданство, защо държавата разглежда неговия иск чак след 7 години? В нито една страна на Европа такова нещо не може да се случи. Но има закони, които задължават държавата в рамките на 90 дни да разгледа иска. Ние имаме подобна процедура, с която можем да задължим държавата да издаде паспорта на този човек от 3 до 6 месеца максимум. Паралелно с това имаме около 500 дела във ВС на кипърски граждани, защото съгласно Конституцията на държавата, когато получиш отрицателен отговор от държавата, единствения, който има право да реши в последствие, е ВС.

Много адвокатски офиси ограбват хората. Когато отиде някой, който е искал пенсия за инвалидност или някаква социална помощ от Социалните служби и са му отказали, а човекът няма 2500-3000 евро да отиде при адвокат и да направи иск до ВС, даваме възможност на тези хора да могат да си търсят правата. Ние не вземаме хиляди евро, а стотици. Имам много спечелени дела срещу държавата, социалните служби, МЗ, имиграционните власти, пенсионно и всичко, свързано с работата на държавните институции.

Имаме 2500 члена като партия и смело мога да кажа, че сме четвъртата по брой на членове партия, но без право на глас! Аз съм Председателят на ЛАСОК.

За да стане член на партията ви, какво трябва да направи човек? За да стане клиент на офиса, непременно ли трябва да стане член на партиятаΛΑ.ΣΟ.Κ?

Да попълни декларация и да внесе 20 евро като начална такса при вписването. Нямаме годишен членски внос, защото сега е криза, хората обедняха. Не, в никакъв случай не можем да задължим някой да стане член на социалистическата партия ΛΑ.ΣΟ.Κ.

Да разбирам ли, че сте „черната овца” в Кипър, без подкрепа от бизнеса и държавата?

Работил съм като консултант в няколко държави, бил съм съветник на министър-председателя на Швеция през 85-та, който бе убит през 86-та, следвах в Швеция за 2 години. По принцип във всички държави, когато подкрепяш бедните, ти си противник на системата.

За жалост в Кипър няма демокрация! Има 50 семейства, които контролират всички партии и църквата и те се разпореждат с всичко в държавата ни. Не става в една богата държава като Кипър да има бездомни хора, без електричество, и зная от случаите, които разглеждаме, поне 10% от гражданите нямат електричество в домовете си, а 2-3 % днес са бездомни. Никой не говори за тези неща и ежедневно избухват скандали, които се нижат един след друг, за да отклоняват общественото мнение и хората да забравят за належащите и наболели проблеми. Имал съм предложения от различни президенти. Бях съветник на президента за 4 години и спрях, защото ми омръзна от интриги.

От ЕС предложиха субсидия в размер на 200 хиляди евро за лицензираните офиси, но за жалост, Т.Пападопулос ни отряза тази субсидия, въпреки, че това нямаше нищо общо с държавата.

Какъв вид услуги предлага вашият офис?

Ето едно пълномощно, което се подписва от заявителя, който ни дава право да говорим от негово име със съответния офис. Ние се занимаваме с всички оплаквания на гражданите към държавните служби.

Офиса ми е признат в Брюксел. Когато се обадя по телефона в министерства, полиция, емиграционни служби, те са длъжни да влязат в системата и да ми дадат обяснение за всеки едно оплакване, което идва в моя офис. Занимаваме се с оплакванията на гражданите спрямо държавата.

Каква партия е ЛАСОК? Лява или дясна?

Социалистическа партия. Нито лява, нито дясна. Социализъм означава от питата, всеки гражданин да получи своята си част – малка или голяма.

Услугите ви платени ли са или са безплатни, както ги рекламирате?

Срещите и съветите са безплатни. Но ако има нужда от специални пълномощни, те са с малка стойност, около 30 евро, които се внасят в една програма за защита на личните данни. В много от случаите правим консултациите по телефона и никой не плаща нищо.

Кажете моля, за получаване на кипърско гражданство, колко години гражданин на ЕС трябва да е живял в Кипър?

Няма значение дали е гражданин на ЕС или трети страни. След 7 години, всеки, който е живял тук и е с чисто криминално минало, има право на гражданство.

Ако някой (мъж или жена) има дете от кипърски гражданин, т.е. детето да е кипърски поданик, има право след 5 години да получи гражданство.

Ако някой (жена или мъж) е женен за кипърски гражданин, след 3 години добива това право.

Има една особеност, ако някой прави своя иск с форма 127, т.е. 7 годишно пребиваване, последната година няма право да напусне Кипър дори и за 24 часа, за това има гласуван закон. Това е лудост, защото все едно си длъжен да стоиш в страната като в затвор. Това е несправедливо спрямо тези хора. Давам пример, в Англия по закон имаш право да пътуваш за 90 дни в годината и след три години имаш право на британски паспорт.

В момента Обама дава възможност на всички незаконно пребиваващи в Америка да узаконят пребиваването си и да станат редовни граждани. Защо в Кипър е толкова трудно?

Такава е политиката на държавата. Но никой като че ли не си дава сметка, че един незаконно пребиваващ не плаща данъци, няма платени социални осигуровки, няма права и задължения. Държавата губи от това.

За колко време вашият офис може да придвижи документите и да получи гражданство за клиента ви? Колко струват вашите услуги? Кога се плаща – предварително или когато приключите?

От три до шест месеца най-много. Струва от 100 до 1000 евро. Плаща се някаква предплата, а след това може и на вноски.

Всички знаем, че процедурата е много трудна. Аз съм подала документи през март т.г. Ако ви дам моя случай, до колко време бих могла да получа кипърски паспорт?

От месец до 6 месеца максимум.

Как става това, като не дават гражданство? Имате някакви „връзки”?

Не, няма „връзки”! Ние вървим по стъпките на закона и задължаваме държавата да си върши работата както трябва. Аз съм против „връзките”, не бих ги ползвал даже и за сина си.

Ако искащият гражданство има недвижимо имущество или бизнес, по-лесно ли е получаването на гражданство?

Не, това няма значение, може да помогне, но не е от голямо значение.

Всички мъже, които получат кипърско гражданство, трябва да знаят обаче, че ще служат и в армията.

Когато някой дойде при вас, подписва ли някакви документи, които го поставят в някакво задължение?

Само пълномощно, за да можем да разполагаме с личните му данни. С този документ ни дава право да го представляваме по различните въпроси. Никакво друго обвързване!

Въпреки, че нямате достъп до медиите, как научават хората за този офис? Какви са вашите клиенти и от кои градове?

За да имаме толкова много клиенти, означава, че сме свършили доста работа. В офиса идват 80% кипърци и 20% чужденци, повечето са от Пафос и Лимасол.

Препоръки към гражданите на ЕС? От какви клопки да се пазят?

Да внимават от хора, които им обещават срещу сума от пари да им осигурят каквито и да е документи с връзки или контакти. Има процедура, институции, да се придържат към тях.

Lakis Ioannou.2

Това са отговорите по интересуващата ви тема – получаване на кипърско гражданство. Подчертавам отново, че офисът извършва всякакъв вид услуги, касаещи работата на държавните институции. Дали ще повярвате и ще им се доверите – решението е изцяло ваше.

БВ

 

 

7 коментара

  1. Здравейте.Живея в Кипър, във Фамагуста от 10 г.Искам да получа кипърско гражданство.Къде трябва да отида и какви документи да представя?Благодаря.

    • Документи за гражданство се подават в Епархиаки дикиси. Не зная в Дериния дали има такава служба, но във Фамагуста със сигурност ще има. Ще ви дадат от там комплект документи, които ще попълните и предадете отново там. Новите такси за кандидатстване за гражданство от миналата година се вдигнаха и сега при подаване на документи се плаща такса 500 евро, независимо дали ще получите или не исканото гражданство.

  2. Мога ли да подам документи в Имиграционна служба в Дериния?

  3. Моля, напишете адрес и телефон за връзка с Офиса.

  4. Здравейте.Имам желание да стана кипърски гравданин, но…. В Кипър пребивавам от 2007 г, без да напускам страната, до 05.2015 г. Наложи ми се спешно да се прибера в България, след което отново се връщам в Кипър. Междувременно,тук в Бг,получих инфаркт на миокарда и се явих пред лекарска комисия за инвалидизиране по болест.Въпросът ми е следния:Тъй като пенсията по болест в България е доста по ниска за стандарта на живот в Кипър,имам ли право да получавам в Кипър приравнителна инвалидна пенсия,която да ми позволява да живея нормален живот в страната и да кандидатствам за кипърско гражданство.Много Ви моля да ми кажете,какви са моите права в Кипър,след 10 годишно превиваване.Харесвам много вашата държава,но ще мога ли да съществувам,ако не получавам достатъчно средства,за преживяване.Благодаря и ползотворен ден.

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*