Консулт – Вие питате, ние отговаряме

Въпрос: Как да постъпим, когато дететo e родено в окупираната част на Република Кипър?

На този читателски въпрос отговаря г-жа Теодора Амврозиу, лицензиран преводач към PIO, посолството на РБългария в Кипър, съда и полицията.

„Доста наши сънародници, живеещи и работещи в окупираната част на Р Кипър са доста объркани и идват с много и различни проблеми в нашия офис.

Един от често задаваните въпроси е, как да издадат български акт за раждане на дете, което е родено в окупираната част, как да постъпят и какво да направят след като разполагат само с удотоверение за раждане, издадено от местната администарция.

Почти винаги тези хора са доста объркани и уплашени. Бих искала да ги успокоя, като разясня всичко необходимо:

Важно е да се знае, че съществува процедура, която позволява родените там деца с двама родители европейци да бъдат регистрирани и да получат удостоверение за раждане, издадено от официалните власти на  Р Кипър.

Необходими са:

1. Български лични документи /лични карти или паспорти/, които към датата на регистрация да са валидни;

2. Представя се и акта за раждане, издаден от администрацията на съответния район в окупираната част, както и доказателство, че децата са живородени. Обикновено това е медицинско уверение от съответното здравно заведение, където детето е родено;

3. Декларации от двамата родители, или само от майката в случайте, когато бащата е неизвестен.

Всички документи се представят пред съответнити кипърски власти, след което вече се издава и кипърски акт за раждане, който следва процедурата по превод и легализация, неведнъж описана в нашите консултации.

Моля всички, които са заитересувани от този малко по-специфичен казус да се свърже с нашия офис за допълнителна информация.

Теодора Амврозиу, тел: 99 372241

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*