Консулт – Вие питате, ние отговаряме

Екатерина Димитрова, трудово аташе към посолството на РБългария в Гърция и Кипър отговаря на вашите въпроси.

 

 

На 21 октомври г-жа Димитрова проведе поредния ден за консултации с българи, живеещи в Кипър. Около 30 българи, работещи в Кипър се възползваха от възможността да се срещнат с нея в Посолството ни в Никозия, за да получат отговор на своите въпроси.

„Няколко бяха темите, застъпени в приемния ден. Прави впечатление, че все повече хора започват да подават документи за пенсия – навършили пенсионна възраст, не могат да намерят работа и решават да се завърнат в България.

Искам да отбележа следното: Много по-добре е за хората в пенсионна възраст, които смятат да се върнат в България завинаги, е да си вземат от Кипър всички необходими документи и оттам (в НОИ) да си подадат документите за кипърска пенсия.

Царува едно неправилно мнение – ако си подадат документите от Кипър, решението за пенсия ще излезе за по-кратък срок.

Не е вярно! Защото подавайки документи за кипърска пенсия в Кипър, кипърската страна иска потвърждение за българския им стаж от България. Срока за отговор е шест месеца. Едва след като получат това потвърждение, кипърската страна започва процедурата по изчисляване на пенсията им.

Подавайки документите си в България, заинтересованото лице ще има контакт със съответния пенсионен инспектор до къде са стигнали неговите документи. Когато НОИ изпрати документите за кипърска пенсия тук, изпраща се и осигурителния стаж от България. Така периодът от тези шест месеца се съкращава. Кандидат пенсионера дава своя банкова сметка в България и определената пенсия се привежда направо в България.

В периода 1990-1996 в Кипър излязоха случаи на български работници с два осигурителни номера. Идвали са на работа и са се връщали обратно и имат и втори осигурителен номер, което си е чиста грешка. Хората, които са работили тук в този период трябва да проверят дали не попадат в тази група, защото това би могло значително да забави процедурата при пенсиониране.

Помощи за безработни: всички, които остават без работа тук, трябва да знаят, че трябва да се регистрират като такива в Кипър. Според закона трябва да са минали 6 седмици, в които не са започнали работа, след което се задвижва процедурата за отпускане на помощи за безработни.

Не може да си тръгнат за България преди да се регистрирали тук като такива, да са изчакали тези 6 седмици и да искат обезщетение за безработица през България. Българските служби, тръгвайки да водят кореспонденция с кипърските служби за обезщетението утежняват и усложняват процедурата. Препоръчвам на всички да изчакат този шест седмичен период, да получат първата си помощ и тогава да заявят, че си тръгват и да си прехвърлят получаването им в България. Още веднъж напомням, че помощите в друга европейска страна могат да се получават само три месеца.

Детски добавки: Често от обслужващия център отговарят на заявителите, че трябва да имат три пълни години осигурителен стаж. Това не е вярно! Изисква се последната пълна година да бъдат осигурявани в Кипър, за да могат да получават детски надбавки. Сега се подават форми за настоящата година, което означава, че заявителят през цялата 2013-та година трябва да има платена осигурителна година, за да има право да ги получава. Освен това е необходимо да се представи уверение от България, че същите не се изплащат там.

Отговорникът за детски добавки в Министерството на икономиката е г-жа Александра Христодулу. Ако има ситуации, в които нашите сънародници се затрудняват или им отказват приема на документи или изплащането на добавките, могат да я потърсят на тел. 22 804 050. И ще получат информация или разрешение на казуса.

Детски добавки могат да получават и безработни, (работили са и са редовно осигурявани), стига последната година да са живели само в Кипър.

Здравни осигуровки: Ако българин, осигуряван в Кипър реши да си направи някои изследвания или проведе лечение в България, трябва да се знае, че Европейската здравна карта не покрива този вид услуги. Тя е само за ползването на спешна и неотложна медицинска помощ. Ако искат да проведат някакво лечение или изследвания, в България ги карат да си възстановят здравния осигурителен стаж в родината за една или три години назад. При това положение по-евтино е да си платят тези изследвания еднократно (ако не са скъпи), отколкото да възстановяват здравно осигурителните си вноски.”

8 коментара

  1. Здравейте! Бихте ли разяснили и процедурата за прехвърляне на осигурителния стаж на хората, напускащи Кипър завинаги. Преди 4 месеца подадох заявление за прехвърляне на соц. си осигуровки в Бг и бях много изненадана, че ме накараха да посоча собствения си адрес,на който да ми ги изпратят. До този момент не съм получила нищо. Как да постъпя ако не ги получа и не трябва ли да ги изпратят до НОИ? Благодаря предварително!

  2. Здравейте!
    Работила съм в Република Кипър в периода 03.1995г. до 01.1997г.като домашна помощничка.Предстои ми пенсиониране.Полага ли ми се пенсия от Кипър и какво следва да направя за да я получа.Не разполагам с договора за работа.

  3. Моя проблем е много сложен, на борса съм от 11 ноември. Искам само на едната борса да подписвам, защото договора ми е с връщане. На 1 април трябва да съм на работа, исках да си ида до бг за 3 месеца и март месец да се върна. Днес отидох и казах да си прехвърля борсата за 3 месеца в България, казаха ми че не мога, ако съм в Кипър ще получавам, ако не – няма. И най вече изложиха причина, че съм с такъв договор. Моля ви, кажете ми какво да направя сега, за момента си губя борсата поради моето заминаване и ме заплашиха, че ще ме вика всяка седмица на подпис, като следващия подпис ми е даден за 19 януари.
    Моля ви за съдействие, какво значение има договора, аз трябва да бъда на работа на 1 април. Защото съм сама, затова реших да си бъда в България със семейството. И да се подписвам в България и март да се върна, независимо изхода от това, чакам да чуя вашия отговор.

    • Препратих въпроса ви на трудовото ни аташе г-жа Екатерина Димитрова. Според нея, вие вероятно работите в туризма и след приключване на сезона, според трудовия ви договор сте 3 месеца в неплатен отпуск. Ако останете в Кипър, можете да се регистрирате за обезщетение за безработица и да получавате такава за 3 месеца. Но ако си тръгнете за България, според този тип договори нямате право да прехвърляте получаването на обезщетение за безработица в България, защото след 3 месеца вие отново започвате да работите по трудовия си договор в Кипър.

  4. Здравейте, преди месец подадох документи за детски надбавки и за самотен родител, знаете ли кога най рано мога да очаквам отговор от Министерството.
    Благодаря

    • Трябва да попитате направо в службата, където сте подали документите, но поне три месеца ще минат докато получите отговор.

  5. Кой номер се води за осигурителен ,този на регистрационния сертификат АLIEN ,който е издаден от ЕМИГРЕЙШЕНСКИТЕ служби .Към кого трябва да се обърна докожа трудовия ми стаж .

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*