Ковид екип за среща, но няма причина за по-строги мерки

Правителственият научен консултативен екип за COVID-19 трябва да се събере на 29 август, за да прегледа текущите показатели предвид неотдавнашното нарастване на случаите на заболели от Ковид-19.

Министърът на здравеопазването Попи Канари обяви развитието в сряда, но се опита да предупреди, че „няма оправдание за по-строги мерки, свързани с covid-19 в момента“.

Тя допълни, че на срещата ще се обсъди дали да продължи нуждата от бързи тестове в болниците, старческите  домове и болници.

„В момента няма оправдание за по-строги мерки – ние наблюдаваме подварианта „Ерис“ и сме нащрек за новия вариант, идентифициран в Канада, Израел и Обединеното кралство“, добави тя.

Здравният министър побърза да добави, че „няма причина за безпокойство“, като се позова на последните изявления на Световната здравна организация (СЗО) и Европейския център за превенция и контрол на заболяванията (ECDC) по въпроса.

Що се отнася до ваксините, Канари каза, че вече са актуализирали програмата за ваксиниране за следващата година: „ваксините ще започнат да пристигат от края на септември до началото на ноември – както за новата ваксина срещу covid-19, така и за ваксината срещу грип.“

Министърът завърши изявленията си, като каза, че СЗО препоръчва двете ваксини да се прилагат заедно, като тези над 60 години и при уязвимите групи са с приоритет.

Комбинираните ваксини ще се предлагат във ваксинационните центрове, а самата ваксина срещу грип ще се предлага от личните лекари, както беше досега.

 

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*