Китай стана най-голямата икономика в света

Китай официално е най-голямата икономика в света по показател покупателна способност. Това показват данните от последния доклад на Международния валутен фонд (МВФ), пише Файненшъл таймс.

През 2014 г. МВФ е изчислил, че размерът на американската икономика е 17,4 трилиона долара, а на икономиката на Китай е 17,6 трилиона долара.

Програмата за международни сравнения още през пролетта обяви, че Китай е най-голямата икономика в света, след като беше представена нова методология за сравняване на покупателната способност на различните икономики.

През 2005 г. китайската икономика беше почти два пъти по-малка от тази на САЩ. Сега обаче МВФ предвижда тя да изпревари американската с 20 % до 2019 г.

Според показателя до края на 2014 г. Китай ще отговаря за 16,48% от световната покупателна способност, докато американската икономика ще се равнява на 16,28% от общия дял.

“Китайското чудо” е част от по-широка експанзия на брутния вътрешен продукт на развиващите се икономики в сравнение с развития свят, обясняват експерти.

Все пак ще измине още време преди Китай да се превърне в най-голямата икономика по отношение на БВП от глава на населението, допълват те.

 

OFFNews

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*