Кипър: Цената на зехтина ще скочи този сезон

Председателят на Асоциацията на собствениците на маслинови фабрики в Кипър Янгос Янгоу заяви, че намаляването на реколтата от маслини следствие сушата тази година, може да доведе до повишаване на цените на зехтина.

Той отбеляза, че пазарната цена на зехтина се определя от производството в големи страни като Гърция, Италия, Турция и особено Испания, която произвежда около половината от световния зехтин. През май екстремни горещини удариха Испания. Това накара страната да удвои цената на зехтина.

В Кипър умерената реколта от маслини и високата цена на електроенергията също могат да доведат до по-високи цени на петрола. През есента цената на “течното злато” в Кипър може да се повиши с 50%.

„Увеличаването на цените на зехтина принуждава хората да извършват измами, тоест да продават смес от зехтин и слънчогледово масло под прикритието на чист зехтин. Обикновено такава смес се продава на свободните пазари“, предупреди той.

Същото нещо понякога правят ресторанти, които подправят салатите не с чист зехтин, а с така наречения „салатен дресинг“, тоест същата смес от зехтин и слънчогледово масло.

Какви цени на зехтина очакват експертите през есента?

Янгу каза, че в момента зехтинът се продава за 7-8 евро за литър, но вероятно ще се повиши до 10, както се случи в Гърция. Там за последните две години цените на зехтина са се увеличили с 51%.

От друга страна потреблението на зехтин в страната е намаляло с 30% спрямо миналата година. Проблемът е намаленото производство на зехтин в Испания и намаляващите добиви в други важни страни производителки като Италия.

Испания има най-голямо влияние върху динамиката на цените в международен план, тъй като се счита за най-големият производител на зехтин в света. Поради изменението на климата и недостига на вода в Испания реколтата от маслини намалява, а цените се покачват. Средно зехтинът в ЕС днес също струва 50% повече, отколкото преди година.

Тъй като европейската индустрия търпи загуби поради високите температури в региона, доставчиците търсят продукти в други страни, главно Турция и Тунис (последният е най-големият производител на зехтин в арабския свят).

Производството на зехтин в Испания и Италия е спаднало с 20% между 2022 г. и 2023 г. поради суша. За разлика от тях производството на зехтин в Турция се е увеличило с 62% през същия период. Тунис продава 90% от зехтина си на големи производители като Испания и Италия, където се смесва с местно масло и се продава като тяхно собствено.

Продължителните жеги вече се отразиха на реколтата и съответно на цените на зеленчуците и плодовете.

Освен това аномалното време нанесе огромни щети на лозята. Това ще се отрази както на количеството плодове в продажба, така и на качеството на виното.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*