Кипър: само 8,4% от жените са на ръководни позиции

Мъжете в Кипър печелят 16,4 на сто повече, отколкото жените, като се нарежда сред 10-те държави-членки на ЕС с най-голяма разлика в заплатите между двата пола.

Според министъра на труда Зета Емилианиду, разликата е от създадени стереотипи и манталитета за разделянето на професиите на мъжки и женски.

Според нея вече има някои промени, но все още много трябва да се направи по този въпрос.

Ръководителят на отдела за трудовите отношения Андреас Милонас смята, че , икономическият спад е допринесъл значително за поддържане на дискриминация между мъжете и жените. Въпреки отличното им представяне в почти всички сектори, голям процент от жените продължават да бъдат наети  временно или на непълно работно време в работни места с ниска квалификация, които се считат за типично женски и получават по-малко, каза Андреас Милонас.

“Правната рамка безспорно облекчава явлението до известна степен, но запазването на неравенството в заплащането показва, че по-дълбоките причини за пропастта все още не са решени”, каза Милонас.

Проучване, проведено от Университета на Никозия установи, че жените са концентрирани в традиционно ниско платени професии в сектори като туризъм, медицински сестри и образованието. За мъжете запазена територия е бизнес администрация, инженерство и технологии. Само 8.4 на сто от ръководните позиции в Кипър са заети от жени.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*