Правителството на Кипър стартира схема за подпомагане на дългосрочно безработни

В отговор на данните за дългосрочната безработица, правителството ще представи нова схема, с която да помогне на 19 683 регистрирани.

Отбелязвайки, че дългосрочно безработните съставляват почти половината – 47,8 на сто от безработните и новата схема ще разполага със стимули за предприятията да създават нови работни места за трайно безработни хора.

Според данни, докато общата безработица е показала значителен спад от 17,5 на сто през последните две години, намаляването на дългосрочната безработица през същия период е била с 14 на сто.

По-голямата част от дългосрочно безработните млади хора, от 25 до 34 години, са с висше образование, докато най-продължително безработните лица над 35 са със средно и основно образование. Новата схема ще започне от 1 юли до края на годината. Ще се състои от проектиране, създаване и прилагане на програми за обучение и придобиване на професионален опит за дългосрочно безработни.

Съгласно условията на схемата, работодателят ще плати на кандидатът заплатата, предвидена в колективните трудови договори, а в случаи, че тя не е подписана от работодателя той ще плаща минималната месечна работна заплата – 870 евро.

В края на шестмесечния период на работодателите ще бъдат възстановени  80 на сто от разходите, направени, с месечен лимит от 1000 евро. Програмите за обучение и опит трябва да бъдат приложени в продължение на четири месеца, плюс два без държавната субсидия, и наемането трябва да бъде за постоянно и пълно работно време.

Ако схемата се задейства и заработи сред работодателите и е сполучлива и дава резултати, тя ще бъде приложена и за следващата година.

Тя предвижда около 420 лица да бъдат наети, което ще струва около 1,5 млн. от бюджета.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*