Кипър предлага драстични мерки на Ливан за справяне с незаконната миграция

Кипър ще използва всички законови средства, за да спре потока от нередовни мигранти от съседен Ливан.

Това съобщи днес Philenews, цитирайки писмо, изпратено по-рано от вътрешния министър Константинос Йоану до ливанския му колега Басам Маулауи.

Предложението включва предоставяне на плавателни съдове от Република Кипър за Ливан заедно с обучение на ливански служители, както и съвместни патрули.

Никозия може да стигне дотам, че да предложи финансиране на операции срещу нелегалната имиграция или дори ремонт на кораби, превозващи мигранти, така че те да могат да се върнат до мястото си на заминаване.

Във вторник властите в Кипър бяха “нащрек”, след като беше получена информация, че “стотици” сирийски бежанци скоро ще пристигнат на лодки от Ливан.

Лодка, превозваща 95 търсещи убежище, достигна Кипър от Ливан в неделя, които казаха на преводача, че около 500 души се приготвят за заминаване по следващия маршрут за Кипър.

Кипър е най-близката страна от ЕС до Ливан и Сирия и през последната година се сблъсква с рязко увеличение на търсещите убежище лица, пристигащи на неговите брегове.

Анализаторите отдават това увеличение на миграцията на влошаващата се икономическа ситуация както в Ливан, така и в Сирия.

 

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*