„Трябва да се направи повече“ за борба с корупцията в Кипър, казва GRECO

Докато законодателството на Кипър има силни характеристики на хартия за предотвратяване на корупцията, неговата ефективност е компрометирана от институционални пропуски, се казва в доклад на Групата държави срещу корупцията към Съвета на Европа (GRECO).

С акцент върху високопоставени служители и полиция, GRECO призова кипърските власти да направят повече по въпроса. Подчертават, че моментът е подходящ за разработване на целенасочена антикорупционна политика за всички онези, които имат висши изпълнителни функции в правителството на Кипър. Добавят, че Кипър се нуждае от по-силна система за отчетност в правителството, за да предотврати рискове от неправомерно влияние.

GRECO също така отбелязват, че трябва да се направи повече по отношение на разкриването на активи, особено за укрепване на съответните механизми за надзор и правоприлагане, като същевременно са необходими допълнителни стъпки по отношение на достъпа до информация.

Тъй като Кипър има президентска система, президентът има широки изпълнителни правомощия, от GRECO отбелязват, че на страната „липсва система за анализиране на основните рискови фактори за корупция, пред които са изправени висшите държавни ръководители по стратегически начин, и да ги подложи на проверки за почтеност преди назначаването им.”

По отношение на полицията, GRECO призова за целенасочени мерки за повишаване на обективността и прозрачността на решенията за подбор на служители за по-високи рангове, повишения и премествания, като отбеляза, че това се отнася и за назначаването и отстраняването на началника и заместник-началника на полиция.

Докладът също така подчертава необходимостта от цялостно преразглеждане на начина, по който се подават и обработват жалби срещу полицията, както и видимост и отчетност за това как се обработват.

GRECO също така посочи, че е изключително важно нововъведеното законодателство за защита при подаването на сигнали за нередности да бъде съчетано с подходящи мерки за прилагане, които ефективно позволяват на полицейските служители да говорят по безопасен начин.

Източник: CyprusMail

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*