Кипър получи ново ниво на достъп до Шенген

От 25 юли Кипър вече е една крачка по-близо до присъединяването си към Шенгенското пространство. Страната получи трето ниво на интеграция: полицията и редица други служби получиха достъп до Шенгенската информационна система (Шенгенска информационна система).

Органите на реда имат достъп до данните на 90 милиона души, живеещи в страните от Шенген.

Кипър от своя страна отвори своите бази данни. Достъп до системата, освен полицията, получиха митниците, Пътният отдел, Подминистерството на корабоплаването и Отделът за гражданска авиация.

Гражданите, които нямат проблеми със закона и не са желани в други страни от ЕС, няма да усетят промяна. Паспортните проверки на летищата ще останат в сила за всички пристигащи и заминаващи, независимо от дестинацията им.

„Проверките по вътрешните граници с други държави от Шенген не са премахнати за граждани на Република Кипър, нито за граждани на други страни от ЕС, нито за граждани на трети страни“, се казва в изявление на Министерството на вътрешните работи. „Докато Кипър се присъедини напълно към Шенгенското пространство, проверките ще продължат както досега на всички гранични пунктове.

Според съобщения в медиите стана известно, че организаторите на нелегалните миграционни потоци вече се опитват да убедят потенциалните си жертви, че Кипър напълно е влязъл в Шенгенската зона и сега можете да стигнете от острова до всяка страна от ЕС безпрепятствено.

Кипър се е ангажирал с договор да се присъедини напълно към Шенгенското пространство в бъдеще, въпреки че все още няма ясен график. Дора Никандру, директор на Кипърския клон на Агенцията за допълнителна информация на граничните пунктове (SIRENE), каза пред Fileleftheros, че пълното интегриране на Кипър в Шенгенското пространство трябва да бъде одобрено с единодушно решение. Достъпът до информационната система не означава автоматично влизане. За да отговаря страната на условията за премахване на контрола по общите граници с други държави от Шенген, е необходимо да завършат цикъла от проверки във всички области.

Отварянето на достъп до Шенгенската информационна система е последната стъпка. Перспективата Кипър да се присъедини към Шенген ще зависи от прилагането му. Впоследствие този въпрос ще бъде внесен в Съвета на Европейския съюз.

Достъпът до Шенгенската информационна система означава, че Кипър вече има досие на 90 милиона души. Сред тях издирвани, изчезнали, принадлежащи към уязвими групи или с издадена заповед за екстрадиция.

Осигурен е и достъп до информация за конфискувани вещи, откраднати, изгубени или подправени документи. Това означава, че издирваните или изчезналите лица могат незабавно да бъдат открити в Кипър.

Шенгенската информационна система е най-бързата система за пренос на данни в Европа. Това намалява времето за обработка на информацията, обменяна между отделите на различни държави, от няколко дни до няколко минути.

 

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*