Кипър: Няма да има поскъпване на водата

Законодателите в четвъртък натиснаха спирачките на възможността на местните власти автоматично да повишават таксите за водоснабдяване с до 14%, като аргументираха, че централното правителство трябва да се намеси, за да запълни всички пропуски в приходите.

В комисията по вътрешните работи на Камарата на представителите депутатите промениха законодателството, свързано с новата система на местно управление. Те измениха по-специално един закон, като зачеркнаха клауза, която позволява на местните власти да повишават цените на водата с до 14 процента, независимо от потреблението на домакинството.

Говорейки пред медиите по-късно, председателят на комисията Аристос Дамиану каза, че местните власти ще трябва да прегледат своите баланси и, когато е необходимо увеличение на таксите, те трябва да поискат подкрепа от държавата.

Попитан дали депутатите ще се опитат да направят подобно ограничение по отношение на таксите за сметосъбиране, Дамяну каза само, че това зависи от комисията по околна среда в парламента.