Кипър: Нулево ДДС върху избрани стоки

На 2 май правителството одобри предложение за намаляване на ДДС до нула за редица потребителски стоки с цел облекчаване на бюджета на домакинствата на фона на продължаващата инфлация.

Нулево ДДС се въвежда за хляб, мляко, яйца, бебешки храни, памперси за бебета и възрастни и продукти за дамска хигиена. Мярката ще влезе в сила след публикуване на съответното постановление в Държавен вестник на 5 май. Тя е с ограничен срок на валидност – до 31 октомври тази година.

През последните години цените на храните се повишиха няколко пъти.

През първите два месеца на 2023-та, цените на захарта, маргарина и други масла от растителен произход са се увеличили със 74,35%.

Зехтинът се повиши с 18,58%.

При месото са повишени цената на говеждото скочи с 25,37%, на овнешкото и козето – с 24,47%, на свинското – с 18,76%, на прясната риба – с 15,16%.

Зеленчуците поскъпнаха с 25,04%.

Цените на тестените изделия са се увеличили с 21,22%, на ориза – със 17,09%, на прясното мляко с масленост 3,2% – с 17,91%, на ядките – с 12,88%, на шоколада – с 11,7%.

Разходите за държавата поради липсата на приходи от ДДС ще възлязат на около 11 милиона евро, се казва в съобщението. В същото време Министерството на финансите проучва възможността за разширяване на списъка на стоките с нулево ДДС.

Миналия месец правителството реши да удължи субсидиите за сметките за електроенергия с още два месеца – май и юни и одобри ново намаление на данъка върху горивата.

 

 

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*